Copyright MSL2001-2009

   TIPS TIL TING Å GJØRE - FOR STORE OG SMÅ

 

Ha en riktig fin og aktiv førjulstid !

 

KLIKK PÅ LINKENE UNDER FOR Å FINNE UT MER OM DE FORSKJELLIGE TIPSENE............    

 

 

FLYTELYS

Kok opp litt vann i en kjele. Sett varmen på det laveste. Ta  lysestumper  av en farge opp i en ren hermetikkboks og sett den opp i kjelen. Pass på at boksen med lysene er så tung at den ikke flyter - da kan den fort tippe over. La all stearinen smelte. Fisk opp vekene, rett dem ut og legg dem til tørk på tørkepapir. 

Klipp vekene i ca. 3 -4 cm. lengder. Fyll sandkakeformer med smeltet stearin og la dem stivne. Når det har dannet seg en tykk skorpe stikker du forsiktig hull med en stoppenål el. lign. Sett veke i hullet og la lyset stå til det er helt stivnet. Når lysene er helt stivnet kan du dyppe formen ett sekund i varmt vann og ta ut det ferdige lyset.

Fyll en pen glassbolle el. lign. halvfull med vann. Plassèr forsiktig lys så de flyter på vannet.

 

 

GELÈTOPPER I VARIASJONER

Julekranser til pynt på veggen er ganske dekorativt. Hvis de er laget av geletopper er de veldig populære - men det er nok fare for at denne juledekorasjonen bokstavelig talt forsvinner "bit for bit" i løpet av julen !

Man trenger ; 

 1 vatt-ring som kan kjøpes i hobbyforretning     

4 poser  gelètopper og en haug tannstikkere

En halv tannstikkere stikkes inn i undersiden av  hver geletopp,  som så stikkes ned i kransen.   Man kan hekte kransen på en stift på veggen, eller bruke et tynt silkebånd til å henge den i.

Du kan lage et juletre på samme måten. Da er det lurt å kjøpe geletopper i løs vekt, slik at du kan få flest grønne.

Dette juletreet er dekorativt ved siden av pepperkakehuset. For ungene (.......og noen pappaer)  er det kjempepopulært å "slakte" dette treet sammen med pepperkakehuset.

 

 

ISLYKTER

I Holland får man pussig nok kjøpt ferdige former til "Norske is-lykter". Men det er slett ikke noen kunst å lage is -lykter selv. Det eneste du trenger er to bøtter i forskjellig størrelse, en tung stein som får plass i den miste bøtta, stearinlys og  kuldegrader ute - eller plass i fryser'n. 

Her er noen enkle - og fine - måter å lage islykter på - både for store og små.

Forutsetningen er at det er kuldegrader ute ................

 

I barnehagen der datter'n min jobber lager de kjempefine islykter. Man bruker tomme melkekartonger eller yougertbeger som vaskes rene og fylles med vann.  Ungene blander  farge i vannet og så settes kartongene i fryser til de er helt gjennomfrosset. (Det tar noen dager) Det trengs en del kartonger eller beger. Når man skal bygge lyktene dyppes kartongene raskt i varm vann, slik at man får de fargede isblokkene ut. (Det blir flotte lykter selv om det ikke er farger).

Melkekartongblokker setter på høykant i en sirkel (ikke for stor), og så setter man et lys inne i midten. Lykten må ha litt høyde for at lyset ikke skal blåse ut, så hvis man bruker beger må det settes flere oppå hverandre. Da kan de bare dyppes litt i vann for å sitte fast i hverandre.

 

 

Flotte - og litt mer krevende -  islykter kan  lages ved å bruke bøtter (alle slags bøtter og litt store kartonger kan  brukes.) Fyll  nesten fullt med vann og sett det ute natten over når det er kuldegrader. (Hvis du er sikker på at bøtta står støtt, kan du plassere den i fryseren). Du kan eventuelt tilsette litt konditorfarge i vannet, putte i et par einerkvister eller drysse i glitter. Du bør la vannet bli litt "sørpete" før du putter oppi ting, ellers synker alt til bunns og blir liggende øverst i den ferdige lykta. Plasser bøttene ute i kulda, eller evt. i fryser'n til isen er helt steinhard. 

Når lykten skal brukes skal beholderen stå i 10-30 minutter i romtemperatur eller dyppes i varmt vann. Snu den så opp ned. Med en hammer el. lign. slår du hull i bunnen, slik at vannet som ikke har frosset renner ut. Pass på at hullet ikke er for stort, da slukker lyset fort hvis det er vind ute. Lykta er nå ferdig til bruk. Du kan finpusse med varmt vann, men det er sjelden nødvendig. Tenn et telys eller stearinlys og drypp litt stearin i bunnen av lykten slik at du får lyset til å stå fast. 

Is-lykter er nydelige både på verandaen, på trappen, på portstolpene eller opp langs innkjørselen.

Til mormors julesider