Dette er min egen bokside
 

Her kan du finne en kort omtale av noen av de bøkene jeg har lest i det siste og noen av mine favorittforfattere innen skjønnlitteratur, krim og biografier. Her er en oversikt over innholdet på siden:

 

  Noen favorittforfattere

Månedens forfatter

Biografier

  5 bøker Klassikere
 Graham Greene Krim
 
Denne siden er ikke oppdatert på svært lenge, men er nå under omarbeiding! Har du kommentarer til noen av bøkene eller tips om noe jeg burde lese - så send en mail. Adressen finnes nederst på siden.

 

5 bøker

Her er en oppsummering av de fem siste bøkene jeg har lest (stort sett):

 

Herbjørg Wassmo: Det sjuende møte

En varm skildring av to personer som aldri riktig treffer hverandre. Boken har fått svake kritikker, noe jeg ikke helt skjønner. Fortellingen er godt skrevet, men uten å nå de store høyder som i "Dinas bok". Det gjør imidlertid ikke denne boken dårlig - Wassmo har stadig noe viktig å si oss.

Brikt Jensen: På sporet av det 20. århundre (2 bind)

En innsiktsfull reise gjennom det 20. århundres litteratur. Engasjerende skrevet og med et utvalg som skulle dekke de flestes behov. Jeg fant en rekke av mine favoritter omtalt og endelig er det noen som har klart å sette ord på mine følelser for ål ! En bok ingen litteraturinteressert kan (eller må) kommune utenom.

Tove Nilsen: Etter Kairo

En ny roman i Tove Nilsens lekende stil. Hovedpersonen som må omgås en rekke mer eller  mindre gale mennesker reiser til Kairo sammen med en blind bekjent. Tidvis er boken hysterisk morsom, men med en alvorlig undertone.

Kerstin Ekman: Vargskinnet: Guds barmhjertighet

Av og til fatter man allerede fra første side at her kommer det en stor roman. Kerstin Ekmans første bind i triologien Vargskinnet hører til disse. En praktfull roman fra den svenske "gläsbygden" på grensen til Norge. Hit kommer den nyutdannete jordmoren Hillevi og møter et samfunn stappfullt av fordommer og hemmeligheter. En bok så full av stemninger at det er bare å gi seg over. Det er bare å glede seg til fortsettelsen.

Jan Guillou: Riket ved reisens slutt

Siste bind i triologien om korsfareren Arn Magnusson. Han vender hjem til Sverige fra Det hellige land og finner sin kvinne Cecilia som har tilbrakt tiden i kloster. En historisk roman fra et av vendepunktene i svensk historie. Det går litt tregt før boken kommer i gang, men avslutningen er riktig bra.

Tilbake til innhold

 

Noen favorittforfattere

Naguib Mafouz er egypter og fikk Nobelprisen i 1988. Hans Cairo-triologi inneholder den vakreste kjærlighetshistorie jeg har lest.

Agnar Mykle er etter min mening Norges største forfatter. Lasso rundt fru Luna er en vidunderlig bok - glitrende skrevet med varme og humor. Mykle ble dessverre gjort til gjenstand for Norgeshistoriens største rettsskandale.

John Irving hører kanskje ikke hjemme på en liste over seriøse forfattere. På den annen side har jeg ikke vært borte i noen forfatter med tilnærmet slik fantasi og evne til å dikte burleske situasjoner. Jeg er ikke villig til å utpeke hans beste bok. Men scenen i ligusterhekken i Enke for ett år er ubetalelig. Bøkene hans er uegnet for sure mennesker.

Ben Okri legger handlingen i sine bøker til Nigeria. Den sultne veien er en bok som damper av stemninger, av mystikk og av peppersuppe.

Mario Vargas Llosa er peruvianer og stilte en gang som sitt lands presidentkandidat. Dommedagskrigen hører til de mest fascinerende bøker jeg har lest. Begynner du på den tar den tak i deg - og slipper det aldri.

 

Tilbake til innhold

 Klassikere

Jeg har hatt som et prinsipp aldri å lese en bok to ganger. I en alder av 50 har jeg imidlertid funnet grunn til å endre dette prinsippet. Nedenfor vil jeg omtale de bøkene jeg lest for 2. gang. Det er bøker jeg husker tilbake på med spesiell glede. Så får vi hvordan tiden har fart hen med disse bøkene.

Graham Greene. Makten og æren 

Greene har alltid vært en av mine favorittforfattere. I forbindelse med arbeidet med en bibliografi var det ikke til å unngå at jeg måtte lese en bok en gang til. Jeg valgte "Makten og æren" fortellingen om whisky-presten som er på flukt fra et regime der det er forbundet med dødsstraff å forkynne. Boken er fortsatt en sann nytelse å lese og anbefales på det sterkeste. Temaet er fortsatt skremmende aktuelt og allmenngyldig selv 60 år etter at den ble skrevet.

 

 

Biografier

Biografier - særlig selvbiografier kan være ulidelig kjedelig. Men det finnes også gode biografier. Her er noen eksempler (men for all del - listen er ikke uttømmende):

Gro Harlem Brundtland har skrevet to bøker om sitt liv. Vanligvis er politiske memoarer ikke det morsomste å lese, men disse representerer klare unntak. Første boken fra 1939 - 1986 er meget åpenhjertig skrevet og er helt klart leseverdig. Interessante skildringer av det indre liv i Arbeiderpartiet. Opposisjonstiden under Willoch-regjeringen er meget knapt beskrevet og atskillige "synder" er utelatt. Men så er det vel heller ikke i opposisjon Gro Harlem Brundtland har utmerket seg !

Aldo Keel har skrevet en biografi om Bjørnstjerne Bjørnsons liv fra 1880 - 1910 og er del 2 av den biografi Per Amdam aldri fikk fullført. Bjørnsons liv er så knyttet sammen med kanskje de mest interessante tiårene i norsk historie at en slik biografi ikke kan bli kjedelig. Boken gir inspirerende innblikk i Bjørnsons kamp for Norges sak. Selv om hans nasjonalisme kunne bli vel patetisk, fremstod han som en uredd agitator landet siden ikke har sett maken til. Keel er litteraturforsker bosatt i Sveits - og det er en ubetinget fordel at denne boken er skrevet med utenlandske øyne. Det gir en viss distanse både til Bjørnson og til Norge som bare hever biografiens kvalitet.

Anders Heger har skrevet en biografi om Agnar Mykle som av mange anmeldere er utropt til den beste biografi som er skrevet. Men boken har også møtt sterk kritikk for at den går forfatteren for nær inn på livet og holder ved postulatet om at Mykle aldri kunne skrive om annet enn sitt eget liv. Det blir dermed livet hans - ikke bøkene biografien omhandler. Uansett oppfatning om dette er boken særdeles bra skrevet - med stor innlevelse og nærhet til forfatteren. For alle som er opptatt av Mykles forfatterskap er dette en bok man ikke bør gå glipp av.

Erik Bjørnskau har skrevet en biografi om Carl XIX Johan - en franskmann på Nordens trone. Biografien legger stor vekt å å skildre kongens liv som en av Napoleons marsjaller, som ambassadør i Østerrike og som fransk forsvarsminister. Boken gir et levende bilde av en dramatisk periode i Europeisk historie og er skrevet med stor innsikt og hengivenhet for hovedpersonen. Den anbefales på det varmeste !

Geir Kjetsaa er Norges fremste ekspert på russisk litteratur. I tillegg til å ha oversatt en mengde russiske bøker til norsk; bl.a. Dostojevskij's samlede verk har har skrevet noen begavete biografier om Dostojevskij, Gogol, Gorkij og sist, men ikke minst om Tolstoj. Sistnevnte biografi utkom i 1999 og gir et fremragende bilde av denne dypt fascinerende forfatter og tenker.

Finn Olstad er professor i historie ved Norges Idrettshøyskole og har skrevet en biografi om Einar Gerhardsens politiske liv. Biografien er meget leseverdig og skrevet med en så vidt stor avstand at dette ikke blir et hyldningsepos av den type som ofte blir politikere som Gerhardsen til del. Boken gir et godt innblikk i den politiske tenkningen til en person som for mange av hos fremstod som noe av en sfinks.

Espen Haavardshom har skrevet en kraftfull biografi om Johan Borgen. Det er blitt en nærgående bok der stor plass er viet spørsmålet om hvor mye av handlingen i "Lillelord" som er selvopplevd. Noe endelig svar på dette får man neppe aldri og spørsmålet er hvorvidt det er noe poeng. Borgen fremstår uansett som en av de viktigste forfattere og skribenter i etterkrigstiden. Haavardsholm har tidligere skrevet en biografi om Axel Sandemose.

Tilbake til innhold

 

Mange av de bøkene jeg leser har jeg lånt på Notodden bibliotek. Det et hyggelig bibliotek som alltid gir god service. Bokkatalogen er søkbar om du går inn på bibliotekets hjemmeside. Jeg bestiller bøker via e-post og får melding der når bøkene er ledige. Topp !
 

Har du kommentarer til innholdet på denne siden? Send meg en ..

hans@msl.no

 

Eller besøk vår hjemmeside !