VELKOMMEN TIL

MORMORS 
JULESIDER

JULEblomster

Julestjernen trives best på et varmt og lyst sted. Ideell temperatur er mellom 15 og 22 grader Celsius. Både trekk og direkte sollys bør unngås.

Du kan se om julestjernen er frisk eller ikke ved de små, gule blomstene mellom dekkbladene. Disse skal stå i knopp.

Når du kjøper en julestjerne, bør du derfor se til at den ikke plasseres ved inngangsdøren eller utenfor huset. Planter som plasseres på slike steder mister bladene etter få dager, og kan dessuten visne.

JULESTJERNE

Stuen kan fylles med vakre blomster og de trenger nødvendigvis ikke å være røde pga julehøytiden.

Amaryllis har sin opprinnelse i Sør-Amerika og blir en stadig mer populær juleblomst. Den kan brukes både som potteplante og snittblomst. Amaryllis vokser raskt om den får mye varme, lys og vann, og om du ønsker at den skal holde lenger kan du plassere den på en kjøligere plass om natten. Blomsten har en tendens til å lene seg mot lyset. Derfor kan det være en ide å snu potten rundt med jevne mellomrom, eller kjøpe et stativ som støtter den.

AMARYLLIS

J u l e e v a n g e l i e t  –  Lukas 2. 1-20 (oversettelse av 1885)

Men det begav sig i de Dage, at en Befaling udgik fra Keiser Augustus, at al Verden skulde innskrives i Mantal. Denne første Indskrivning skede , der Kvirinus var Landsherre i Syrien. Og Alle gik for at lade sig indskrive, Hver i sin egen Stad. Men også Josef gik op fra Galielea, fra Staden Nasareth, til Judæa, til Davids Stad , som kaldes Bethlehem, fordi han var av Davids Hus og Slægt, for at lade sig inskrive med Maria, sin trolovede Hustru, som var frugtsommelig.

Men det skede, da de vare der, blev Tiden fuldkommet, at hun skulde føde. Og hun fødte sin Søn, den førstefødte, og svøbte ham og lagde ham i en Krybbe ; thi de hadde ikke Rum i Herberget.

Og der vare Hyrder i den samme egn, som vare ude paa Marken og holdt Nattevagt over sin Hiord. Og se, Herrens Engel stod for dem, og Herrens Klarhed skinnede om dem, og de frygtede fare. Og Engelen sagde til dem : Frygter ikke ! Thi se, jeg forkynder Eder en stor Glæde, som skal vederfares alt Folket ; thi Eder er idag en Frelser født, som er den Herre Christus, i Davids Stad. Og dette skal være Tegnet ; I skulle finde et Barn svøbt, liggende i en Krybbe. Og strax var der hos Englen en himmelsk Hærskares Mangfoldighed, som lovede Gud og sagde ;

Ære være Gud i det Høieste og Fred paa Jorden, i Menneskene en Velbehagelighed.

Og det skede, der Englene fore fra dem til Himmelen, da sagde Hyrderne til hverandre : Lader os dog gaa hen til Bethlehem og se denne Ting, som er skeet, som Herren har ladet os vide !

Og de kom hastelig og fant baade Maria og Josef, og Barnet liggende i Krybben. Men der de havde seet det, lode de dem vite det Ord, som var sagt til dem om dette Barn. Og alle som hørte det, forundrede sig over det, som Hyrderne sagde til dem. Men Maria bevarede alle dise Ord og overveide dem i sit Hjerte. Og Hyrderne vendte tilbage, prisede og lovede Gud for alt det som de havde hørt og seet, ligesom der var sagt til dem.

Norsk Julemat

JULERIBBE

Selv om tradisjonene er mange – viser undersøkelser at ribba er norsk julemiddag nr.1
Jeg steker alltid mye mer ribbe enn det vi spiser julaften – den er jo like god kald – og da heller ikke så mektig. Jeg bruker alltid tynnribbe fordi den er lettere å få jevnt stekt enn midtribba, som også har koteletter på siden. Hvis man ikke har stekt ribbe før vil jeg anbefale å starte med tynnribbe.
Hvis det er mulig bør du få rutet opp svoren i butikken. Hvis ikke trengs en veldig skarp kniv. (En tapetkniv er faktisk kjempebra til formålet – og i nødens stund kan et nytt barberblad være tingen. Men pass fingrene !) Det er bare svoren som skal kuttes – ikke fettet under.

Gni ribba godt inn med salt og pepper og la den ligge kjølig – med svorsiden ned – i 2 døgn. Legg den i langpanna med svorsiden ned og hell i 2 dl. vann. Dekk pannen med aluminiumsfolie og la ribba dampe i ca. 30 min. ved 225 ºC. Ta langpanna ut og løft ribba over på rist – med svorsiden opp. Sett inn langpanna og risten oppå. Tynnribbe skal steke videre i ca. 1 ½ time, midtribbe i minst 2 timer.

La ovnsdøra stå på gløtt de siste 10 min. for at svoren skal bli sprø. Hvis den allikevel ikke er sprø nok kan du sette på grillen. Men da skal du følge godt med hele tiden – ellers blir svoren utrolig fort svartbrent !

Husk at ribba får hvile på kjøkkenbenken minst 10 min. før den skjæres opp. Da blir den saftigere. Skyen i langpanna brukes som saus. Er det noe igjen har du fint ribbefett til for eks. lutefisk seinere i jula. Noen liker også ribbefett med salt og pepper som pålegg på brødskiva i juledagene.

Noen har «bare» ribbe på julaften, andre har medisterkaker og / eller julepølse ved siden av ribba. Hos oss syns de fleste det er godt med litt julepølse ved siden av (den er litt «lettere» enn ribba). Da legger vi stykker av julepølse inn på risten i steikeovnen sammen med ribba de siste 10 min. av steketiden. Og på julaften MÅ familien ha hjemmelaget surkål. Om man vil ha surkål eller rødkål til ribba er egentlig en smaksak – jeg syns begge deler er like godt. Sylteagurker er også vanlig som tilbehør.

Norsk julemat

PINNEKJØTT

Bruk kjøtt med noe fett, ellers blir det faktisk fort tørt. Det er mye bein – så beregn 3 pers. pr. kg. Hvis ribbeina sitter sammen bør du be om å få kuttet dem fra hverandre i butikken. Du kan bruke røkt eller urøkt kjøtt, det er egentlig en smaksak. Røkt kjøtt bør legges i vann natten over.
Legg bjørkepinner (uten bark) i bunnen av en stor kjele. (du får kjøpt bjørkepinner til dette formålet i kjøttbutikken). Hell på vann nesten opp til kanten av pinnene og legg kjøttet oppå. Legg på tett lokk og dampkok kjøttet i 2 – 3 timer. Pass på at kjelen ikke blir tom for vann, men fyll forsiktig med varmt vann langs kanten. Ikke hell vann rett på kjøttet. Det er ferdig når det løsner fra beinet – og da skal det serveres rykende varmt.

(Noen bruner kjøttet på grill etterpå, men det er en lokal variant). Til pinnekjøtt serveres kokte poteter og kålrabistappe – og skyen fra bunnen av kjelen.

Norsk julemat

MEDISTERKAKER

500 gr. medisterdeig (150 gr. kan erstattes med medisterfarse eller kjøttdeig) (Med farse blir kakene midlere, med kjøttdeig sterkere i smak) Ca. 1 toppet spiseskje strøkavring eller grilljermel, 2 egg, 1 ts. salt, 1 ts. pepper, ¾ ts. allehånde, litt farris eller selters. En kan spe med melk eller vann, men det gir ikke like fin smak.

Bland alle ingrediensene godt. Spe med farris / selters – litt av gangen. Kakene skal henge godt sammen og ikke spes for mye. Form kakene med en spiseskje og legg dem på en fjel. Ha litt smør i stekepannen og varm pannen. Legg kakene i og brun dem. Slå ned varmen noe og la dem steke på middels varme til de er gjennomstekt. Ta kakene ut av pannen og kok den ut med litt vann. Da får du en fin sky.

Hvis man skal servere medisterkakene sammen med ribbe julaften, kan de varmes i ovnen noen minutter før middagen, mens ribba får «hvile». Til medisterkasker smaker det godt med surkål, rødkål eller kålstuing. Tyttebær hører også med. Det er best med kokte poteter til.

Norsk julemat

LUTEFISK

Tradisjonene for tilbehør til lutefisken varierer. Jeg foretrekker kokte poteter, men enkelte steder serveres det potetlefse eller flatbrød til. De fleste vil nok ha ertestuing som tilbehør. En kan velge mellom smeltet smør, ribbefett, sennepsaus eller stekte baconterninger – eller alle variantene for å tilfredsstille alle tradisjoner. Erfaringsmessig skal en IKKE prøve å endre andres tradisjoner for tilbehør – server heller et større utvalg.

Norsk julemat

KALKUN

Kalkun er magert kjøtt som fort blir tørt som papir, hvis en ikke passer på. Det er mange muligheter for «stuffing» til kalkunen – bruk fantasi og kokebøker. Selv bruker jeg ofte ca. ½ kg medisterdeig som blandes med loffsmuler, salt, pepper og litt allehånde. Kalkunen på bildet er stuffet med medisterdeig og eplebiter – og pyntet med epleskiver.

Tørk av kalkunen med papirhåndkle og gni den med sitron. Legg «stuffingen» inn i kalkunen, men ikke fyll helt – det utvider seg litt under steking. Mitt «triks» for at kalkunen ikke skal bli for tørr er å legge store flak av spekk over kalkunbrystet. (Spekkskivene behøver ikke være så tykke, men størst mulig slik at de dekker mest mulig av bryst og sider.) Jeg bruker bomullshyssing for å binde fast spekket og samtidig festet vingene inntil kroppen. Bind også lårene sammen. Så pakker jeg kalkunen inn i en diger stekefilm-pose, eller stekefolie.

Vei den ferdig fylte kalkunen og beregn 40-50 min. steketid pr. kilo. Ovnen skal forvarmes til 160-170 ºC. Sett langpannen med litt vann i nederst i ovnen. Legg kalkunen på rist, med brystet opp, og sett tisten oppå langpanna. (Obs – det kan være lurt å sjekke størrelsen på stekeovnen, slik at du ikke risikerer å kjøpe en kalkun som er høyere enn plassen i ovnen). Når det er ca. ½ time igjen tas kalkunen ut. Jeg setter en bolle nede i oppvaskkummen og plasserer risten oppå. Da kan jeg klippe noen hull i bunnen av stekefilmen, slik at kraften som har samlet seg der renner ned i bollen under. Så fjernes stekefilm og spekk før kalkunen settes inn igjen. For å sjekke om kalkunen er ferdig stekt bør du stikke en spiss kniv inn mellom kroppen og låret. Dersom det pipler klar kraft ut er den ferdig. Hvis kraften er rosa må kalkunen steke 20-30 min. ekstra. Det ser ekstra lekkert ut hvis du pynter lår-endene med glanset, strimlet papir før servering.

Sjyen helles i en kjele sammen med sjyen som har samlet seg i langpanna, og varmes. Den kan enten siles og brukes som den er, eller jevnes litt og tilsettes fløte. Smak til med salt og pepper.

Til kalkun er det godt med fløtestuede poteter, rosenkål eller broccoli. I tillegg smaker det godt med svisker og hermetiske pærer og ripsgèle. Og skal du virkelig «slå til» er glaserte kastanjer nydelig tilbehør.

Norsk julemat

JULETORSK

Til 4 personer trenger du ca. 1,2 kg torsk, 2,5 dl fløte, 300 g smør, gulrøtter, ½ løk, hel pepper, sukker og salt (+ 1 pk. bacon). Kok opp rikelig med vann til torsken og tilsett 2 ss salt pr. liter vann. Fisken skjæres i tykke skiver og trekkes i ca. 15 min.

Saus: Kok inn fløten til det halve. Ta kjelen av platen og rør inn 300 g smør. Sausen må ikke koke. Dryss hakket persille i sausen.

Grønnsaker: Skjær gulrøttene i fine skiver, (bruk gjerne en riflete kniv). Damp gulrøttene i smør og vann sammen med en ½ finhakket løk, 1 ts sukker og 1 ts salt. Mange serverer sprøstekte baconbiter til, andre har smeltet smør med persille.

Drikke: Noen serverer øl og akevitt til juletorsken, mens andre foretrekker en fyldig rødvin.

Norsk julemat

GRAVLAKS

Dypfrys fisken minst ett døgn, da drepes eventuelle snyltere i fiskekjøttet. Bruk helst en fisk på 3 – 4 kg. Det er også fullt mulig å bruke ørret i stedet for laks. Skjær vekk halestykket. (det kan bli tørt). Rens, vask og fileter fisken. Behold skinnet på. Skjær bort finner og sideben og napp ut store ben inni. Tørk filetene.

Pr. kilo fisk trengs ; 2 ss. salt, 1,25 ss. sukker, 1 ts. grovmalt hvit pepper og 1 – 2 bunter dill. Dette blandes godt og gnis inn i kjøttsiden av filetene. Legg den ene fileten med skinnsiden ned i en liten langpanne eller fat, som må være av emalje, stål, glass eller plast. Dryss mesteparten av den grovkuttede dillen over. Legg den andre fileten oppå den første – mad kjøttsiden ned og skinnsiden opp. Filetene skal ligge «anføtes» haleside – mot hodeside. Dryss litt dill på toppen og dekk med aluminiumsfolie.

La fisken stå kjølig ( 8 – 10ºC) i et døgn, til den har laket seg. Sett den så i kjøleskapet 2-3 døgn og pass på å snu den 2 ganger pr. dag. Øs hver gang over laken som har dannet seg.

Gravelaks er best når den er nygravet, men den kan også fryses når den er ferdig gravet. Det er mange muligheter for servering ; til middag, med dillstuede poteter og varm sennepsaus, eller som en forrett eller «kveldskos» med kald sennepsaus og nystekte baguetter eller rundstykker.

Norsk julemat

SILD

Det smaker friskt og godt med sild som en kontrast til all den fete julematen. I tillegg er et julepyntet glass eller en liten krukke med hjemmelaget sild en kreativ og populær julegave.

 

JULESILD:
3 spekesildfilèter. Marinade ; 2 dl 5 % eddik, 1 dl sukker, 1 ts støtt karve, 2 hele nellik, 5 hele pepperkorn, 2 knuste laurbærblad, 1 stor rød løk i skiver. Bland alle ingrediensene til marinaden og la det koke opp. Marinaden kan godt få koke noen minutter. Sett den til avkjøling. Når marinaden er helt kald, skjæres de utvannede sildefiletene i mellomstore stykker. Legg dem i marinaden og la det stå kaldt i minst ett døgn før servering.

TOMATSILD:
4 spekesildfilèter. Marinade ; 1 dl olje, 1 dl ketchup, 1 dl sukker, 2 ss mateddik, 2 sylteagurker, 1 – 2 løk, 10 pepperkorn, 5 hele nellik, 1 laurbærblad. Bland sammen olje, ketchup og sukker og rør til sukkeret er oppløst og alt er godt blandet. Rør inn eddik. Finhakk sylteagurker og løk og bland i krydder. Sildefiletene skjæres i små terninger og røres i til slutt. Legg i et laurbærblad. Sett silden i kjøleskapet og la den stå i minst et døgn før servering.

SHERRYSILD:
3 kryddersildfilèter. Marinade ; , ¾ dl søt sherry, ¾ dl eddik, ½ dl brunt sukker, 1 ss hele einerbær, 1 ts svarte pepperkorn. Bland sherry og eddik med sukker og rør til det er oppløst. Knus einerbærene lett i en morter og ha dem i laken sammen med hele pepperkorn. Skjær de ferdiggjorte sildefiletene i ganske store stykker og legg dem i marinaden. Det er viktig at de er helt tildekket. Legg lokk eller folie over fatet og sett det i kjøleskapet. Silden skal trekke minst et døgn før servering.

Sjakkruter (familiens favoritt)

400 gr. smør, 150 gr. farin, 600 gr. hevetemel, 3 ss. kakao, 1½ ss. vaniljesukker

Ha melet på bakebordet og legg sukker og smør oppå. Hakk ingrediensene sammen med kniv og arbeid så deigen med hendene til den er smidig. Del deigen i 2 deler. Kna inn vaniljesukker i den ene delen, og så kakao i den andre. Del både den lyse og mørke deigen i to, og rull ut i 4 lange pølser. Legg en lys og mørk ved siden av hverandre, og omvendt oppå. (mørk på lys og omvendt). Sett deigen kaldt noen timer. Skjær ca. 3 mm. tykke skiver og legg dem på smurt plate. Stekes ved ca. 225ºC i 8-10 min. (De lyse rutene skal fremdeles være lyse).

Smultringer

1 egg,
125 gr. farin.
1 dl. sur fløte el. melk
½ dl. smeltet smør
1½ ts. hjortetakksalt
ca. 250 gr. hvetemel

Pisk egg og sukker til eggedosis. Visp den sure fløten stiv og tilsett den. Bland mel og hjortetakksalt og ha det vekselvis i deigen med smeltet smør. Kjevl en leiv, ca. ½ cm. tykk. Stikk leiven ut til ringer. Kokes i smult til de er gyllenbrune.

Delfiakake

1 pakke delfiafett, 250 gr. kokesjokolade, 2 ss. kaffe, 2 egg, 3 dl. farin.
Valgfritt fyll: Peer-kjeks, geletopper, marsipanbiter. Kle en forkakeform med matpapir før du begynner på kaken. Ha fyllet klart på forhånd.

Hakk opp delfiafettet i småbiter. Pisk egg og sukker til eggedosis. Ha kaffen i en tykkbunnet kjele. (ikke for liten) Bryt sjokoladen i biter og ha den i kaffen. Smelt på meget svak varme (eller i vannbad). Rør i delfiafettet litt av gangen. Hell sjokolade-/fettblandingen forsiktig i eggedosisen – litt av gangen. Rør hele tiden. Dekk bunnen av formen med røre. Legg et lag med kjeks, som så dekkes med røre. Legg evt. i geletopper og / eller marsipanbiter. Hell resten av røren over. Sett i kjøleskapet til den er helt stivnet. Skjæres i tynne skiver når den skal serveres.

Goro

3 eggeplommer
¼ ltr. kremfløte
350 gr. farin
600 gr. smør
ca. 800 gr. hvetemel
1 ts. kardemomme

Visp sammen eggeplommer, fløte, sukker og kardemomme. Sikt i ca. halvparten av melet litt etter litt. Legg resten av melet på bakebordet og deigen opp i melet. Kjevl deigen til en tykk leiv. Legg smøret i klatter på deigen. Brett deigen sammen og kjevl den til en tykk leiv. Rull den sammen og la den stå kaldt til neste dag. Klipp ut mønster av papp etter gorojernet. Kjevl deigen så tynt du klarer (de beste bakstekonene kjevler deigen så tynn som matpapir). Stekes gyldne og klippes fra hverandre mens de er varme.

Kromkaker

3 egg
100 gr. smør
125 gr. hvetemel
80-100 gr. farin
½ts. kardemomme

Rør smør og farin til det er som krem. Tilsett 1 egg og litt mel. Fortsett til alle eggene og melet er rørt inn i deigen. Legg en barneskje røre i varmt jern. Press jernet godt sammen. Stek kakene lys brune. Kakene må formes straks de er ute av jernet. Hvis du ikke har krumkakepinne, kan kakene rulles rundt et rundt treskaft. Kakene tar da mindre plass i kakeboksen. Du kan også forme noen rundt et glass, hvis du vil servere dem med for eks. krem og frukt eller syltetøy.

Pepperkakehus

150 gr. farin, 250 gr. sirup, 1 ts. ingefær, 3 ts. kanel, ¾ ts. malt nellik, 150 gr. smør, 1 egg, 2 ts. natron, 5 – 600 gr. hvetemel.

Kok sukker, sirup og krydderier i en litt stor kasserolle. Ha i natron og rør til det hele er som skum. Legg smøret i en stor bolle og hell den varme blandingen over. Tilsett egget forsiktig, og når deigen av avkjølt tilsettes melet litt etter litt. (deigen skal ikke være klissete, men heller ikke for hard). La gjerne deigen stå kaldt til neste dag. Mønster må lages på forhånd. Hvis du ikke har tynn papp, kan matpapir brukes.

Det skal være 2 avlange, firkantede vegger (lengde 17 cm, høyde 8 cm) og to gavlvegger (bredde 11 cm. høyde til gavl 8 cm. og skrå gavl opp 7,5 cm). To avlange firkanter lages til tak ( 19 cm x 8,5 cm).

Hvis du vil ha pipe, skal det være 4 små kvadrater (2,5 x 2,5 cm), men to av dem må ha et ganske stort hakk inn (ca. 1 cm. opp), slik at pipa kan plasseres på mønet.

Kjevl ut deigen jevnt til ca. 3 mm. tykkelse. Legg mønsteret på deigen og skjær ut med skarp kniv. Stekes ved ca. 200ºC i ca. 8 min. La delene bli helt kalde på platen. Smelt ca. 2,5 dl. sukker i en stor stekepanne. (dette er «limet»)

Dypp de enkelte delene i det smeltede sukkeret og hold dem sammen til sukkeret er stivnet. Når huset vel er limt sammen er det noe av den tradisjonelle førjulsgleden for ungene å dekorere huset med melisglasur og non-stop. (Husk å tegne på vinduer og dører med glasur.) Den beste glasuren får du ved å blande melis og eggehvite.

Norsk julemat byr på seg selv..

 • Rakfisk:

  Både ørret og røye er gode som rakfisk, Røya er som regel mindre, noe rimeligere og svakere i smaken. Det SKAL smake av rakfisk, men det er en myte at den skal lukte noe særlig.

 • Kokt oksetunge:

  Oksetunge er både velsmakende og noe av det magreste kjøtt man kan spise. Tungen kan serveres varm, som middagsrett. Det er godt med fløtegratinerte poteter og rosenkål eller vanlige grønnsaker.

 • Riskrem:

  Vi spiser risengrynsgrøt julaften formiddag. Da passer jeg på å lage dobbelt så mye som vi spiser. Resten skal bli til juledessert. Til 4 personer trenger du ca. 5 dl. kald grøt. Pisk krem av 3 dl. kremfløte, 1 ss. sukker og 1 ts. vaniljesukker. Bland risengrynsgrøten opp i kremen – ikke omvendt

 • Tilslørte bondepiker eller multekrem er også veldig populært.

Tilbehør

 • Sennepsaus
 • Surkål
 • Tyttebær

Julen handler om tradisjoner. Julehilsen er en av dem. Prøv her: