DECOUPAGE

 Copyright Mormors julesider

Decoupage  er å  klippe ut et  motiv, lime det til en overflate og  forsegle det  med decoupagelakk.  Du kan  kjøpe utstyr som er beregnet spesielt for decoupage i en hobbyforretning. Dette blir fine julegaver som er moro å lage selv. Bare pass på - dette er en hobby det er lett å bli "hekta" på året rundt :)


Du trenger en gjenstand til  å lime motiv på. Det kan for eks. være en liten boks,  en billedramme,  brett, glass ol. Det er fint å bruke  servietter, fordi det er så mange forskjellige typer, med uttalige variasjoner av mønster HUSK !  Det er bare det øverste laget av servietten som brukes.
Med decoupage teknikken kan du overføre disse motivene til nesten alle typer underlag. Jeg har kjøpt rimelige, små pappbokser. De kan julepyntes og fylles med godterier. Hvis du bruker fantasien er dette en gave som kan passe til alle.

 

 

Hobbyforetninger fører et spesielt lim som er lim og lakk i ett,  (decoupagelakk) og det er ulike typer til ulike underlag.  Det finnes klar lakk, men også lakk med gull- eller sølvglitter. Det gjør seg godt til juleting. Du  kan også drysse glitter på klart lim, men da skal man være veldig stø på hånden hvis det ikke skal bli for mye.

Du kan prøve å  bruke tapetlim på både papir- og treunderlag hvis du ikke får tak i spesiallakken.

Når du lager ting som vil bli utsatt for slitasje eller vann, er det viktig å lakke godt (når alt er tørt).


Du kan bruke den penselen du har tilgjengelig. Etter bruk vaskes den bare i lunkent vann. Du kan også bruke  skumgummi eller en bit av en svamp.

Klipp ut det motivet du ønsker å bruke. Husk at det bare er det øverste laget av servietten som skal brukes.

Mål til motivet  før du tar på lim, så du er sikker på at det blir sånn du har tenkt. Motivene kan gjerne overlappe hverandre.

Pensle et tynt lag med decoupagelakk på underlaget før du forsiktig legger på motivet. Glatt  forsiktig med fingrene eller en tørr, myk pensel. Ikke glatt for mye, da går det lett i stykker. Før limet tørker ser motivet ofte krøllet ut, men når limet tørker blir det glatt og fint.

Pensle så et tynt lag med lakk over hele motivet. Pass på at kantene blir skikkelig festet. La det tørke. Hvis du legger på enda ett lag med lakk,  holder motivet seg bedre.

LYKKE TIL !

 

 

 

Retur