HVEM ER EGENTLIG 

JULENISSEN ?

©msl.no

Sundblom-bilde fra 1941

Den amerikanske Santa Claus kommer opprinnelig fra en Nederlandsk tradisjon, som senere er overført til USA. Den tykke Santa med sorte støvler og digert hvitt skjegg er opprinnelig tegnet i 1931 for Coca Cola Company av svensken H. Sundblom. Han tok utgangspunkt i en historie om "Et besøk av St. Nicholas".

Disney brukte den samme Santa i sine tegnefilmer. Dette har bidratt til å feste inntrykket av den tykke, blide julenissen.

 

St. Nicholas var biskop og levde i Lilleasia. Han var født i 271 e.Kr. og døde i 343. 

Han var biskop i den Gresk Ortodokse kirke i Myra, Tyrkia. I følge legenden reddet han byen fra sult. 

Han gjenopplivet tre døde barn og ga anonymt medgift til fattige piker. 

Den mest kjente legenden om St. Nicholas er nok den som forteller at han en julekveld kastet en liten pose  gullpenger inn gjennom et vindu - for at døtrene i det fattige huset skulle få medgift. En av jentene hadde hengt strømpene sine til tørk på peisen - og gullmyntene havnet oppi en av strømpene. Og DET er opphavet til skikken med å henge strømpe på peisen, for at julenissen kan legge gaver opp i.

Tre sjømenn sverget på at han hadde stillet en forferdelig storm på havet. Slik ble sjøfolkene de første som tilba St. Nicholas som helgen. Etter hvert ble han også helgen for barn, bakere, fanger og kjøpmenn.

St. Nicholas bar en rød biskop-lue og en lang, rød kappe. Han hadde også biskopstav - og siden han nå er blitt veldig gammel (1738 år nå i år 2009) -  har han et langt, flagrende hvitt skjegg.

St. Nicolas feires fremdeles i både Nederland, Belgia og Luxembourg. Han er også en kjent helgen bla. i deler av Tyskland.

 

 

Nisser, troll og underjordiske har vært en del av den norske bondekulturen i flere hundre år. Nissen var en liten kar som passet fjøs og stall - om man stelte pent med ham ! Han var kledd i busserull eller lusekofte, knebukser, tresko - og selvfølgelig den røde, strikkede topplua ; Nisselua. (under siste krig ble nisselua et så sterkt symbol på patriotisme at den ble forbudt av tyskerne !)

Det var bl.a viktig å sette ut grøt til Nissen julaften, slik at han ikke ble sinna og gjorde ugang på gården.  Men gaver kom han nok ikke med. Vår norske fjøsnisse var ganske alene om vår oppmerksomhet for 100 år siden. Men, som med så mye annet, har internasjonal påvirkning også rammet vår lokale nisse. Skulle du bevege deg ute på julekvelden kan du derfor risikere å støte på utallige varianter..............

 

RETUR HOVEDSIDE JUL