Sinterklaas  og julefeiring i Nederland                               ©msl.no

 

I Nederland er det fremdeles St. Nicholas - eller Sinterklaas på Hollandsk -  som feires.     

Man mener at han opprinnelig var biskop i Myrra, i den fjerde århundre. Han er helgen for studenter, barn, sjømenn - og flere byer. Siden det 9. århundre har han tilbedt i Italia. 

Den hollandske legenden plasserer ham i Spania - noe som også forklarer hans Mauriske tjener, SvartePer. Det kan være at han knyttes til Spania, fordi man først fikk høre om ham i Holland av spanske sjøfolk på 1700-tallet.

Dette er den opprinnelige "Santa Claus", som i dag er temmelig "Amerikanisert" i store deler av verden. St. Niclas har fødselsdag 6. desember - og i Nederland starter man den store julefeiring kvelden før,  den 5 desember ! 

Lenge før 5. desember er forberedelsene til feiringen av St. Nicholas' fødselsdag i gang over alt.  Butikkvinduene er pyntet med spesielle godter og søtsaker. I midten av november blir dampbåten som frakter Sinterklaas (som han heter i Holland) og hans hjelper, Svartepetter, (Zwarte Piet) møtt av tusenvis av mennesker. Båten er lastet med appelsiner, godterier og små gaver. Sinterklaas blir ønsket velkommen av borgermesteren og ankomsten TV-overføres direkte.  Vi hadde kjempeflaks og dumpet på Sinterklaas i Asten i 2002.

Sinterklaas rir rundt på sin hvite hest. Han deler ut gaver til barna og besøker skoleklasser. Til gjengjeld synger barna en mengde "Sinterklaas"- sanger. Den 6. desember reiser han av gårde med skipet sitt igjen.

Barna, som fremdeles tror på St. Nicholas, plasserer sko eller strømper foran peisen (eller radiatoren....) før de går til sengs. De skriver dikt til helgenen og synger sanger om at han må besøke huset mens de sover. Bakgrunnen er at han iflg. legenden var meget rik og ga penger til de fattige, gjerne ved å legge mynter i skoene eller strømpene deres om natten. De som har vært snille får gaver - hvis de ikke har vært snille ligger det en bunt med kvister der i stedet.

Ingen steder i verden er St. Nicholas' fødselsdag feiret så intenst som i Holland - av så vel store som små. Selv om det opprinnelig var en fest for barna, har det gradvis utviklet seg til en begivenhet for hele familien. 

Mange feirer både 5. og 6. desember. Det utveksles gaver - vanligvis ledsaget av små rim om mottakeren. Ofte er gavene fantasifullt pakket inn, slik at hele oppakkingen blir litt av et eventyr og en overraskelse.  Det er også tradisjon at alle legger en "ønske-lapp" i en hatt el. lign. og så trekker alle hver sin.  Og etterpå  må man kjøpe en gave til den hvis lapp man har trukket ..... Familie og venner utveksler også gaver denne dagen. 

 

Sinterklaas er gammel og har derfor en medhjelper ; "Zwarte Piet". (Svarteper).  Hans opprinnelse er uklar, men mange tror han stammer fra Italienske skorsteinsfeiere fra middelalderens Italia. Slik er han kledd. Han er kullsvart i ansiktet men - utrolig nok - gullende ren i klærne ! (Kanskje de hadde et super-vaskemiddel i middelalderen ?) En annen forklaring på Svarte Per's utseende er at han var en maurisk tjener Sinterklaas hadde med seg fra Spania.

Både katolikker og protestanter i Nederland feirer to julefester ; ""Sinterklaas" - St. Nicolas" som kommer med gavene den 5. desember - og den tradisjonelle, kristne julefeiringen 1. juledag til minne om Jesu fødsel. 

Kanskje er de lure, de som feirer "Sinterklaas" med gaver og godter tidlig i desember. Da har de masse feiring - og når selv julen kommer, er det en ren religiøs høytid.

 

 

Retur