KATEDRALER

DEN VULKANSKE

DEN BLODIGE

RIKSANTIVAREN

NORGES ELDSTE

OSLO DOMKIRKE

VELKOMMEN

Her finner du oversikt over en del katedraler og kirker som vi har vært innom på våre turer i Europa med en kort beskrivelse, bilder, litt historikk, linker osv. Håper at du setter pris på vårt «reisebrev» og at ditt neste reisemål kan bli styrt av et ønske om å oppleve fantastiske katedraler og kirker som Europa kan by på. Ta en titt på filmen som ligger på Youtube:

KATEDRALER NORD FOR PARIS

Mange av Frankrikes mest interessante katedraler ligger rett nord for Paris i regionen Picardy som omfatter departementene Oise, Somme og Aisne. Her ligger det ikke mindre enn seks katedraler: Beauvais, Amiens, Noyon, Laon, Soissons og Senlis.

 

Laon er en liten by som ligger på en høyde og katedralen som troner på toppen kan sees på mils avstand. Det er ikke vanskelig å skjønne byens strategiske betydning og selve bykjernen på høyden er en godt bevart middelalderby. Historikerne er noe usikre når byggingen av katedralen ble igangsatt. Det hadde imidlertid stått katedraler på samme grunn tidligere og mye tyder på at byggverket ble ferdig i 1218.

I 1220 ble relikvier fra lokale helgener overført til et nytt skrin som ble plassert i koret. Katedralen fremstår som en meget stilren gotisk katedral med 4 tårn.
Katedralen gir et imponerende inntrykk. Sett nedenfra gir de fire tårnene inntrykk av å trekke katedralen oppover; den svever som Paktens ark halvveis mellom himmelen og jorden. Beliggenheten gjør også at katedralen har vært utsatt for katastrofer. Ikke mindre enn 7 ganger er den truffet av lynet, 1 gang klarte den seg med nød og neppe gjennom et jordskjelv og 4 ganger har den vært utsatt for kraftige stormer. Katedralen ble restaurert til sin nåværende form etter 1. verdenskrig. Et besøk til Laon og dens katedral kan varmt anbefales !

I Amiens ligger en annen mektig katedral. Den ble påbegynt i 1220 etter at tidligere kirker hadde brent ned. Kirken ble sluttført i 1288 – 68 år er ganske raskt til kirkebygging å være ! Kirken har derfor en ensartet gotisk stil. Katedralens største relikvie er en del av døperen Johannes hode som ble brakt til Amiens 1206 etter det 4. korstog til Konstantinopel. Hodet henger fortsatt utstilt – sort og lærlignende.

Et annet trekk ved katedralen er benkene midt i kirkerommet hugget i i tre og med rike utskjæringer. Ellers ble vi fortalt at mange av glassmaleriene var erstattet med vanlig glass for å slippe lyset til.

Notre Dame de Noyon er en tradisjonell gotisk katedral, selv om noen har betegnet stilen som overgangsarkitektur på grunn av de buete åpningene og de spisse buene. Byggingen ble påbegynt i 1145 og den vestlige fasaden stod ferdig i 1235. Allerede i 1293 ble store deler av katedralen ødelagt av brann.

På 1400-tallet ble katedralen restaurert. Som så mange andre katedraler ble Notre Damer de Noyon stengt under revolusjonen. Mange av utsykningene ble ødelagt og inventaret fjernet. Katedralen med dens eiendom ble forsøkt solgt, men man fant ingen kjøper fordi prisen var for høy (!). Etter 1. verdenskrig ble katedralen restaurert til sin nåværende form.

Her ser du et bilde fra Noyon inne:

Notre Dame de Senlis ble påbegynt i ca. 1150 som erstatning for den gamle kirken. Den stod i hovedsak ferdig i 1240, men ble stadig bygget på opp gjennom århundrene. Restaureringen har fortsatt helt til 1993. Katedralen har et særpreget tårn med et spir som totalt er 78 meter høyt. Katedralens interiør er i sen-gotisk stil med mange praktfulle glassmalerier. Konstruksjonen er inspirert av St. Denis-kirken – særlig gjelder dette fasaden mot vest der arkitekten ikke har gjort mye forsøk på å gi den et uttrykk som står mer i stil med resten av katedralen:

St. Gervais-et Protais katedralen i Soisson var stengt, så den fikk vi bare inntrykk av fra utsiden. Inntrykket var ikke helt fordelaktig, da katedralen så dårlig vedlikeholdt ut. Byens Soisson så også ut til å være i forfall. Katedralen representerer et av høydepunktene i tidlige gotisk arkitektur og ble ferdig i 1180 – 90.

KATEDRALER I FRANKRIKE

Denne rundturen vil begynne med katedralen i Chartres. Interessen for denne katedralen ble vakt gjennom boken «The sign and the seal» av Graham Hancock – en bok som handler om jakten på Paktens ark.

Chartres ligger i departementet Eure-et-Loire og katedralen er en av de første gotiske kirkene som ble bygget. Det nordre tårnet ble ferdig i 1134. Resten av kirken ble bygget ferdig i 1225 og har forblitt uendret siden den tid. Katedralen er viet til Jomfru Maria og et slør hun bar ved Jesu fødsel er kirkens største relikvie.

Den sydlige portalen inneholder bl.a. en skulptur av Dronningen av Saba. Det var denne som vakte forfatterens interesse. Han fant en ny statue på nordsiden av katedralen og en inskripsjon med henvisning til Paktens ark. Resten av historien er for lang til å gjengis her, men forbindelsen til Etiopia var funnet og det er her han mener å ha funnet hvor Paktens ark i dag er oppbevart.

Denne historien er uansett fascinerende, og det er katedralen i Chartres også. Chartres ligger en times kjøretur sydvest for Paris. Man nærmer seg byen gjennom et bølgende landskap og katedralspirene synes lenge før man får øye på selve byen.

Metz ligger i Lorraine rett syd for Luxembourg og har en mektig katedral. Den ble påbegynt i 1220 og ble ferdig tre hundreår senere. Katedralen er den med de fleste og vakreste glassmaleriene i Europa. I motsetning til de fleste andre katedraler inneholder den også glassmalerier fra vårt århundre; av Marc Chagall og Jacques Villon. En lang rekke helgener er også avbildet i glassmalerier – nevnt med navn – noe som ikke er helt vanlig.

KATEDRALER I TYSKLAND

Aachen er en vakker by med en særpreget katedral. Det var Karl den store som ga beskjed om at her skulle det bygges et kapell. I 788 stod kapellet ferdig knyttet til palasset. Det ble bygget som et 16-kantet rom. Senere ble kirken bygget på mange ganger og det var først i det 19. århundre at den fikk den formen vi kjenner i dag.

I 1355 ble det besluttet å bygge til et gotisk kor og hundre år etter ble det bygget til et kapell på nordsiden i romansk stil. Katedralen rommer dermed en rekke stilarter og gjør den til et svært fascinerende byggverk. Den har også en rekke verdifulle relikvier samt en praktfull utsmykket kiste med Karl den stores jordiske levninger.
Gode bøker kan ofte gi inspirasjon til nye reisemål. Under en bobiltur leste jeg «Donau» av Claudio Magris. Han omtalte katedralen i Ulm. Dit måtte vi. Denne katedralen har verdens høyeste kirketårn, 161,53 meter høyt. Kirken ble påbegynt i 1377 og fullført i 1890. Claudio Magris skriver: «Det er noe ved denne domkirken som skurrer, en misklang, en snev av noe plumt og klosset, som så ofte kjennetegner rekorder og toppytelser.» Den lange byggetiden gjorde at kirkebygget rommer flere stilarter.

Ulm ligger i Baden-Württemberg, ved Donau. Byen har 170.000 innbyggere. Albert Einstein ble født her.

Kjører man på autobahn over Rhinen nord eller syd for Køln, kan man ikke unngå å se de mektige tårnene på Kølnerdomen. Står man på plassen foran katedralen kan man heller ikke unngå å føle seg liten.
Det var i 1164 erkebiskop Reinald von Dassel beordret ombygging av den noe gammelmodige katedralen som ble reist 296 år tidligere. En del arbeider ble utført, men det var først i 1248 at grunnstenen ble lagt ned. Før det hadde man sendt byggmestere til Frankrike for å studere gotisk kirkebygging der:

Katedralen i Amiens skal være forbildet til Kølnerdomen. Helt ferdigstilt ble domen først i 1880. Under 1. verdenskrig ble den store kirkeklokken støpt om til kanoner, men ble senere rekonstruert. Dens klang skal ha en helt egen betydning for innbyggerne i Køln. Under 2. verdenskrig ble kirken rammet av de alliertes bomber og er senere restaurert.

KATEDRALER I NEDERLAND

Maastricht er Nederlands eldste og sydligste by. Byen er hovedstad i provinsen Limburg. Her ligger St. Servatius basilikaen som ble påbegynt rundt år 1000 og fullført i 1160, men har vært påbygget og restaurert helt til våre dager. Kirken som er bygget i romansk stil ble reist over graven til St. Servatius – den første biskopen i Maastricht. Biskopens levninger ligger i dag i en egen krypt under koret og besøkes av mange pilgrimmer. Paven har også besøkt krypten.

Rett ved siden av St. Servatius basilikaen ligger Sankt Johannes kirken – en protestantisk kirke. Sett fra den store plassen Vrijhof fortoner kirkene seg nærmest som en enhet. Muligens et symbol på den gryende enighet mellom den katolske og protestantiske kirke. Maastricht selv er et symbol på europeisk enhet etter at Maastricht traktaten ble undertegnet her.

St. Johannes-katedralen i S’Hertogenbosch ble påbegynt i 1370 og ble konstruert for å konkurrere med katedraler som Amiens og Køln., særlig når det gjaldt de rike dekorasjonene på utsiden. St. Johannes katedralen er et av de fremste eksempler på brabantsk gotikk – den eneste europeiske gotiske form som med hell kombinerte engelsk og fransk gotikk. S’Hertogenbosch (i dagligtale – Den Bosch) er hovedstaden i Noord-Brabant – en av de sydlige provinsene i Nederland. Vi var der i juleuken for noen år tilbake og det er første gang vi har opplevd å stå i kø for å komme inn i en kirke.

Grunnen var at kirken var fylt med jule-tablåer. Hovedattraksjonen var en julekrybbe i full størrelse og med levende dyr!

KATEDRALER I ITALIA

Peterskirken i Roma er den største av alle katedraler. I gulvet i Peterskirken er det tegnet inn hvor lange andre kjente katedraler er. Selv Notre Dame i Paris kommer sørgelig til kort. Den karakteristiske kuppelen ble tegnet av Michelangelo i 1500.
Peterskirken er som kjent sete for den katolske kirke. Vi kom dit en formiddag hvor det uvisst av hvilken grunn var få turister til stede. Sikkerhetstiltakene var uvanlig strenge. Kirkerommet var fylt av korsang. Paven og kardinalene var akkurat i ferd med å avslutte en messe.

De gikk ut i prosesjon – paven i sin hvite drakt – kardinalene i sine røde kapper og høye hatter. Slikt kan man oppleve en vanlig formiddag i Roma ! Senere spiste vi lunsj på en fortausrestaurant med utsikt til Castel del Angello – ubetalelig.

DANMARK

Domkirken i Roskilde er foreløpig den eneste nordiske katedralen på denne siden. Alle historie-interesserte bør besøke denne kirken. Helt siden 1400-tallet har danske konger og dronninger blitt gravlagt her og ikke mindre enn 38 av dem er gravlagte i kirken, samtlige av de dansk-norske kongene, samt dronning Margrethe I.
Hennes kiste finnes på den mest fornemme plass i kirken – nemlig foran det daværende høyalteret. Oppå kisten er det en alabasterfigur og vi kjenner umiddelbart ansiktet igjen fra historiebøkene.

Altertavlen i Roskilde domkirke er laget i Antwerpen og er bygget som et skap med utskjæringer som beretter om Kristi liv. Kirken ble bygget på 1100-tallet i gotisk stil. Men de mange gravkapellene som er føyet til i ettertid gjør at kirkebygget rommer mange stilarter: Romansk, unggotikk, nederlandsk renessanse og klassisisme.

Noen synes å mene at de mange gravkapellene tar oppmerksomheten vekk fra selve kirkerommet. Kristian IV’s kapell er storslagent, med en bronsestatue (utført av Bertel Thorvaldsen) av kongen som grunnla så mange norske byer. Selve kisten prydes av kongens sverd. I Fredrik den 5’s kapell finner vi kisten til Christian VIII – i Norge bedre kjent som Christian Fredrik – den konge som kanskje har spilt størst rolle for den politiske utviklingen i Norge. Her hadde det kanskje vært på sin plass med en smule norsk oppmerksomhet ? (Lars Roar Langslets 2 bøker om samme konge anbefales på det varmeste) ! Den dagen Christian VIII døde fløy en vill svane mot spiret på Roskildedomen og fikk brystet knust. Dikteren Oehlenschläger tok denne episoden med i sitt minnedikt om kongen.

KATEDRALER I SPANIA

Barcelona er en av Europas mest fascinerende byer – kanskje den aller mest fascinerende? Byen rommer to katedraler som skal omtales her.
Fra vårt hotellrom i Hotel Colon hadde vi utsikt rett mot Cathedral Le Seu i den gamle bydelen Barrio Gótico. For en forfrossen nordboer kan et besøk i denne katedralen gi en lyst til umiddelbart å konvertere til katolisismen. Hit strømmer folk hele dagen – det holdes messer, man tenner lys foran sin helgen, man finner ro til ettertanke, man skuer opp mot de gotiske buene som i sin formfullendhet streber opp mot himmelen. Etter at mørket senker seg, lyses tårnet og fronten opp, Innenfra katedralen stråler lys ut gjennom glassmaleriene og ut mot plassen foran katedralen.

Katedralen ble påbegynt i 1298 og ble ferdig på midten av 1500-tallet. Den er et lysende eksempel på catalansk gotikk. Et annet eksempel på dette har vi noen kvartaler lenger ned i gaten i bydelen La Ribera i kirken Santa María del Mar – en helt ren gotisk kirke. Selv om dette ikke er en katedral er den et av de mest genuine eksempler på gotisk kirkebygging.

La Sagrada Familia må oppleves. Den er for overveldende til å beskrives. Dimensjonene er vanskelig å fatte og arkitekturen sprenger alle normer. Antoni Gaudi ble født i Katalonia i 1852 og han brukte mer enn 40 år av sitt liv til dette byggverket som ennå ikke er fullført. En gryende katalansk nasjonalisme kombinert med sterk katolsk tro gjorden at man satte seg fore å bygge et tempel dedikert til den hellige familie. Et større område ble ervervet i bydelen Eixample og grunnstenen ble lagt ned i 1882. Men før det var bygget en meter av veggene i krypten røk man uklar med arkitekten og engasjerte den lovende Antoni Gaudi til å fullføre verket. Gaudi var dypt religiøs og byggverket er hans hyllest til det guddommelige. Uttrykksformen er imidlertid alt annet en konvensjonell. En arktitekturens Dante har han vært kalt.

 

Det er 4 tårn på hver side av katedralen – hver ca. 100 meter høye. I midten skal det komme et tårn på 170 meter som skal representere Jesus Kristus. Gaudi selv bygget Kristi-fødsels fasaden og katedralen regnes ikke å være bygget ferdig før i 2021.

INFO

Katedral: biskopsete

Betegnelsen katedral betyr egentlig biskopsete. Bare i Frankrike ble det fra 1050 til 1350 bygget 80 katedraler og 500 store kirker. En tredjedel av kongerikets inntekter ble brukt til kirkebygg. Årtiene etter år 1000 var preget av økonomiske oppgangstider og bygging av katedraler kan sees som menneskers ønske om å erobre himmelen.

Hans kR.LEHMANN

KATEDRALER OG DOMKIRKER

En katedral er den kirken hvor en biskop har sitt sete, og dermed hovedkirken i et bispedømme. På norsk brukes helst ordet domkirke om slike kirker, men også dom, bispestol, bispesete og katedralkirke er dekkende uttrykk. Ordet katedral kommer fra gresk «καθέδρα» via latin cathedra, som betyr «trone» eller «stol».

Wikipedia

BISKOP: i Den norske kirke er kirkelige tilsynsmenn utnevnt av Kirkerådet. De tiltrer embetet gjennom særskilt vigsling.

NORGE