©Hans Kr. Lehmann.2000

KATEDRALER I FRANKRIKE 

 

 

Denne rundturen vil begynne med katedralen i Chartres. Interessen for denne katedralen ble vakt gjennom boken "The sign and the seal" av Graham Hancock - en bok som handler om jakten på Paktens ark.

Chartres ligger i departementet Eure-et-Loire og katedralen er en av de første gotiske kirkene som ble bygget. Det nordre tårnet ble ferdig i 1134. Resten av kirken ble bygget ferdig i 1225 og har forblitt uendret siden den tid. Katedralen er viet til Jomfru Maria og et slør hun bar ved Jesu fødsel er kirkens største relikvie.

 

Den sydlige portalen inneholder bl.a. en skulptur av Dronningen av Saba. Det var denne som vakte forfatterens interesse. Han fant en ny statue på nordsiden av katedralen og en inskripsjon med henvisning til Paktens ark. Resten av historien er for lang til å gjengis her, men forbindelsen til Etiopia var funnet og det er her han mener å ha funnet hvor Paktens ark i dag er oppbevart.

 
Denne historien er uansett fascinerende, og det er katedralen i Chartres også. Chartres ligger en times kjøretur sydvest for Paris. Man nærmer seg byen gjennom et bølgende landskap og katedralspirene synes lenge før man får øye på selve byen.
 
 
 
Metz ligger i Lorraine rett syd for Luxembourg og har en mektig katedral. Den ble påbegynt i 1220 og ble ferdig tre hundreår senere. Katedralen er den med de fleste og vakreste glassmaleriene i Europa. I motsetning til de fleste andre katedraler inneholder den også glassmalerier fra vårt århundre; av Marc Chagall og Jacques Villon. En lang rekke helgener er også avbildet i glassmalerier - nevnt med navn - noe som ikke er helt vanlig.

Under vårt besøk i Metz denne høsten bodde vi på Hotel du Theatre. Det må vel absolutt kunne kalles "A room with a view" ??? Utsikten fra vårt hotellrom til høyre. Katedralen Notre Dame i Metz under.

 

 

 
 
Notre Dame-katedralen i Paris har en særstilling blant katedraler. Det er ikke alene fordi den er av de mest avbildete katedraler i verden eller fordi den var bopelen til "Ringeren i Notre Dame", men fordi dens størrelse gjør den særpreget. Det er en av de få katedraler med doble sideganger, katedralen er 135 meter lang og det er 35 meter til takbuen. Notre Dame ble påbegynt i 1163 og sluttført i 1258.
Katedralen ligger praktfullt til på Ile de la cité - en øy i Seinen midt i hjertet av Paris. Jeg passerte Notre Dame daglig da jeg i studiedagene tilbrakte en måned på språkskole i Paris. Intet besøk i Paris er fullkomment uten et gjensyn med denne praktfulle bygningen og dens særpregete omgivelser.
 
 
Tilbake til hovedsiden for katedraler