©Hans Kr. Lehmann.2000

 

KATEDRALER I NEDERLAND

Maastricht er Nederlands eldste og sydligste by. Byen er hovedstad i provinsen Limburg. Her ligger St. Servatius basilikaen som ble påbegynt rundt år 1000 og fullført i 1160, men har vært påbygget og restaurert helt til våre dager. Kirken som er bygget i romansk stil ble reist over graven til St. Servatius - den første biskopen i Maastricht. Biskopens levninger ligger i dag i en egen krypt under koret og besøkes av mange pilgrimmer. Paven har også besøkt krypten.

Rett ved siden av St. Servatius basilikaen ligger Sankt Johannes kirken - en protestantisk kirke. Sett fra den store plassen Vrijhof fortoner kirkene seg nærmest som en enhet. Muligens et symbol på den gryende enighet mellom den katolske og protestantiske kirke. Maastricht selv er et symbol på europeisk enhet etter at Maastricht traktaten ble undertegnet her.
St. Johannes-katedralen i S'Hertogenbosch ble påbegynt i 1370 og ble konstruert for å konkurrere med katedraler som Amiens og Køln., særlig når det gjaldt de rike dekorasjonene på utsiden. St. Johannes katedralen er et av de fremste eksempler på brabantsk gotikk - den eneste europeiske gotiske form som med hell kombinerte engelsk og fransk gotikk. S'Hertogenbosch (i dagligtale - Den Bosch) er hovedstaden i Noord-Brabant - en av de sydlige provinsene i Nederland. Vi var der i juleuken for noen år tilbake og det er første gang vi har opplevd å stå i kø for å komme inn i en kirke.

 

Grunnen var at kirken var fylt med jule-tablåer. Hovedattraksjonen var en julekrybbe i full størrelse og med levende dyr! Bildet ovenfor er et maleri av Pieter Jansz. Saerendam, malt i 1646 (National Gallery of Art, Washington D.C.
Tilbake til hovedsiden for katedraler