©Hans Kr. Lehmann.2000

KATEDRALER I SPANIA

Barcelona er en av Europas mest fascinerende byer - kanskje den aller mest fascinerende? Byen rommer to katedraler som skal omtales her.

Fra vårt hotellrom i Hotel Colon hadde vi utsikt rett mot Cathedral Le Seu i den gamle bydelen Barrio Gótico. For en forfrossen nordboer kan et besøk i denne katedralen gi en lyst til umiddelbart å konvertere til katolisismen.  Hit strømmer folk hele dagen - det holdes messer, man tenner lys foran sin helgen, man finner ro til ettertanke, man skuer opp mot de gotiske buene som i sin formfullendhet streber opp mot himmelen. Etter at mørket senker seg, lyses tårnet og fronten opp, Innenfra katedralen stråler lys ut gjennom glassmaleriene og ut mot plassen foran katedralen.

 

Katedralen ble påbegynt i 1298 og ble ferdig på midten av 1500-tallet. Den er et lysende eksempel på catalansk gotikk. Et annet eksempel på dette har vi noen kvartaler lenger ned i gaten i bydelen La Ribera i kirken Santa María del Mar - en helt ren gotisk kirke. Selv om dette ikke er en katedral er den et av de mest genuine eksempler på gotisk kirkebygging.
La Sagrada Familia må oppleves. Den er for overveldende til å beskrives. Dimensjonene er vanskelig å fatte og arkitekturen sprenger alle normer.

Antoni Gaudi ble født i Katalonia i 1852 og han brukte mer enn 40 år av sitt liv til dette byggverket som ennå ikke er fullført. En gryende katalansk nasjonalisme kombinert med sterk katolsk tro gjorden at man satte seg fore å bygge et tempel dedikert til den hellige familie. Et større område ble ervervet i bydelen Eixample og grunnstenen ble lagt ned i 1882. Men før det var bygget en meter av veggene i krypten røk man uklar med arkitekten og engasjerte den lovende  Antoni Gaudi til å fullføre verket.

Gaudi var dypt religiøs og byggverket er hans hyllest til det guddommelige. Uttrykksformen er imidlertid alt annet en konvensjonell. En arktitekturens Dante har han vært kalt.

Lidelses-fasaden

Detalj fra Jesu-fødsel-fasaden

Det er 4 tårn på hver side av katedralen - hver ca. 100 meter høye. I midten skal det komme et tårn på 170 meter som skal representere Jesus Kristus. Gaudi selv bygget Kristi-fødsels fasaden - den kan sees i stort format her -, og katedralen regnes ikke å være bygget ferdig før i 2021.
Tilbake til hovedsiden for katedraler