©Hans Kr.Lehmann.2000

KATEDRALER NORD FOR PARIS

Mange av Frankrikes mest interessante katedraler ligger rett nord for Paris i regionen Picardy som omfatter departementene Oise, Somme og Aisne. Her ligger det ikke mindre enn seks katedraler: Beauvais, Amiens, Noyon, Laon, Soissons og Senlis. Av disse er det bare den førstnevnte som ikke er omtalt på denne siden.

 Laon er en liten by som ligger på en høyde og katedralen som troner på toppen kan sees på mils avstand. Det er ikke vanskelig å skjønne byens strategiske betydning og selve bykjernen på høyden er en godt bevart middelalderby. Historikerne er noe usikre når byggingen av katedralen ble igangsatt. Det hadde imidlertid stått katedraler på samme grunn tidligere og mye tyder på at byggverket ble ferdig i 1218. 
I 1220 ble relikvier fra lokale helgener overført til et nytt skrin som ble plassert i koret. Katedralen fremstår som en meget stilren gotisk katedral med 4 tårn.

Katedralen gir et imponerende inntrykk. Sett nedenfra gir de fire tårnene inntrykk av å trekke katedralen oppover; den svever som Paktens ark halvveis mellom himmelen og jorden. Beliggenheten gjør også at katedralen har vært utsatt for katastrofer. Ikke mindre enn 7 ganger er den truffet av lynet, 1 gang klarte den seg med nød og neppe gjennom  et jordskjelv og 4 ganger har den vært utsatt for kraftige stormer. Katedralen ble restaurert til sin nåværende form etter 1. verdenskrig. Et besøk til Laon og dens katedral kan varmt anbefales !

I Amiens ligger en annen mektig katedral. Den ble påbegynt i 1220 etter at tidligere kirker hadde brent ned. Kirken ble sluttført i 1288 - 68 år er ganske raskt til kirkebygging å være ! Kirken har derfor en ensartet gotisk stil. Katedralens største relikvie er en del av døperen Johannes hode som ble brakt til Amiens 1206 etter det 4. korstog til Konstantinopel. Hodet henger fortsatt utstilt - sort og lærlignende !

Et annet trekk ved katedralen er benkene midt i kirkerommet hugget i i tre og med rike utskjæringer.

Ellers ble vi fortalt at mange av glassmaleriene var erstattet med vanlig glass for å slippe lyset til !!!

 

Amiens ligger i Sommes - nordvest for Paris. Jules Verne bodde i byen. Departementet Sommes er for øvrig sterkt preget av minnesmerker fra 1. verdenskrig.
 Notre Dame de Noyon er en tradisjonell gotisk katedral, selv om noen har betegnet stilen som overgangsarkitektur på grunn av de buete åpningene og de spisse buene. Byggingen ble påbegynt i 1145 og den vestlige fasaden stod ferdig i 1235. Allerede i 1293 ble store deler av katedralen ødelagt av brann
På 1400-tallet ble katedralen restaurert. Som så mange andre katedraler ble Notre Damer de Noyon stengt under revolusjonen. Mange av utsykningene ble ødelagt og inventaret fjernet. Katedralen med dens eiendom ble forsøkt solgt, men man fant ingen kjøper fordi prisen var for høy (!). Etter 1. verdenskrig ble katedralen restaurert til sin nåværende form.

Tilknyttet katedralen finner vi også domkapittelets bibliotek - en vakker trebygning som ble bygget ved begynnelsen av det 16. århundre.
Notre Dame de Senlis ble påbegynt i ca. 1150 som erstatning for den gamle kirken. Den stod i hovedsak ferdig i 1240, men ble stadig bygget på opp gjennom århundrene. Restaureringen har fortsatt helt til 1993. Katedralen har et særpreget tårn med et spir som totalt er 78 meter høyt.
Katedralens interiør er i sen-gotisk stil med mange praktfulle glassmalerier. Konstruksjonen er inspirert av St. Denis-kirken - særlig gjelder dette fasaden mot vest der arkitekten ikke har gjort mye forsøk på å gi den et uttrykk som står mer i stil med resten av katedralen.

St. Gervais-et Protais katedralen i Soisson var stengt, så den fikk vi bare inntrykk av fra utsiden. Inntrykket var ikke helt fordelaktig, da katedralen så dårlig vedlikeholdt ut. Byens Soisson så også ut til å være i forfall.

Katedralen representerer et av høydepunktene i tidlige gotisk arkitektur og ble ferdig i 1180 - 90.

Tilbake til hovedsiden for katedraler