©Hans Kr. Lehmann.2000

KATEDRALER I TYSKLAND

Det er mange flotte katedraler i Tyskland. Her er noen eksempler:

 

Aachen er en vakker by med en særpreget katedral. Det var Karl den store som ga beskjed om at her skulle det bygges et kapell. I 788 stod kapellet ferdig knyttet til palasset. Det ble bygget som et 16-kantet rom. Senere ble kirken bygget på mange ganger og det var først i det 19. århundre at den fikk den formen vi kjenner i dag.
I 1355 ble det besluttet å bygge til et gotisk kor og hundre år etter ble det bygget til et kapell på nordsiden i romansk stil. Katedralen rommer dermed en rekke stilarter og gjør den til et svært fascinerende byggverk. Den har også en rekke verdifulle relikvier samt en praktfull utsmykket kiste med Karl den stores jordiske levninger.

Gode bøker kan ofte gi inspirasjon til nye reisemål. Under en bobiltur leste jeg "Donau" av Claudio Magris. Han omtalte katedralen i Ulm. Dit måtte vi. Denne katedralen har verdens høyeste kirketårn, 161,53 meter høyt. Kirken ble påbegynt i 1377 og fullført i 1890. Claudio Magris skriver: "Det er noe ved denne domkirken som skurrer, en misklang, en snev av noe plumt og klosset, som så ofte kjennetegner rekorder og toppytelser."

Den lange byggetiden gjorde at kirkebygget rommer flere stilarter.

Ulm ligger i Baden-Württemberg, ved Donau. Byen har 170.000 innbyggere. Albert Einstein ble født her.

 

Kjører man på autobahn over Rhinen nord eller syd for Køln, kan man ikke unngå å se de mektige tårnene på Kølnerdomen. Står man på plassen foran katedralen kan man heller ikke unngå å føle seg liten.

Det var i 1164 erkebiskop Reinald von Dassel beordret ombygging av den noe gammelmodige katedralen som ble reist 296 år tidligere. En del arbeider ble utført, men det var først i 1248 at grunnstenen ble lagt ned. Før det hadde man sendt byggmestere til Frankrike for å studere gotisk kirkebygging der.

 

Katedralen i Amiens skal være forbildet til Kølnerdomen. Helt ferdigstilt ble domen først i 1880. Under 1. verdenskrig ble den store kirkeklokken støpt om til kanoner, men ble senere rekonstruert. Dens klang skal ha en helt egen betydning for innbyggerne i Køln. Under 2. verdenskrig ble kirken rammet av de alliertes bomber og er senere restaurert.
Tilbake til hovedsiden for katedraler