©MSL2000-09    

Koselig at du kommer innom !

Her kan du lese litt og finne linker til ting jeg trives med nå for tiden ;

Jeg prøver å oppdatere både sider og innhold - så "stikk innom" nå og da !

Andre sider jeg har laget er "Mormors julesider" , "Mormors påskesider" , "Mormors Webkort" , "Ditt og datt om føtter"  fotosiden "Finnmark i våre hjerter".

Data, stavkirker, England og Normandie i Frankrike er "dilla" for tiden. Tidligere brukte jeg (alt for mye) tid på politikk og jobb som statsaut. eiendomsmegler. Begge disse syslene er nå lagt på hylla, sammen med tidligere hobbier som håndball, porselensmaling og jakt/fiske. Men turer på høyfjellet og soppturer i skogen gir jeg ikke slipp på.

 

 

1,5 mål hage er en skikkelig utfordring - og det er ikke få timer som tilbringes med hendene i solvarmet jord. Blomstringen om våren er litt av et syn - ikke minst 100-vis av krokus og tulipaner. Rosene om sommer'n er en sann glede, men også årsak til bekymring pga. skade-innsekter.

Vi prioriterer stadig oftere å sløve på terrassen, i skyggen av syrin, kaprifol og forsythia. Grønnsakhagen hjemme er etter hvert gitt opp til fordel for reiser.

Hagelink

 

      Som kirkeverge har jeg bl.a. ansvar for Heddal Stavkyrkje - "Katedralen blant stavkirker" !

Vi har restaurert taket og har lagt ny takspon av håndkløyvd malmfuru - som opprinnelig - på halve taket.  Det har vært lærerikt, men temmelig dyrt - så både Storting og Riksantikvar ble nok ganske lei "pengemaset" mitt.

Nå har vi fullført et treårig prosjekt på tjæring etter "gamlemåten" - milebrent tjære lagt på med kost - for hånd. I tillegg har prosjektet resultert i at man fant ut at vedheftet ble mye bedre når man blandet knust kull i tjæra. Vi bruker fjellklatrere til tjærejobben og det fungerer kjempebra.

  Noe av det mest facinerende er at man aldri blir helt kjent med kirka. Det er mange flere spørsmål enn svar - og Heddal Stavkyrkje gjemmer fremdeles på en del av sine hemmeligheter ! (Egentlig syns jeg Hans Kr. burde ha tatt med Heddal stavkyrkje på katedralsiden sin)

     Har du sjangs - så besøk stavkirkene - det er noe av den flotteste kulturarven vi har.

 

Jeg har også laget hjemmesider for  Heddal stavkyrkje, så ta gjerne en titt der hvis du vil vite mer.

 

Sommeren 2002 nådde jeg et mål ; jeg har besøkt samtlige stavkirker i Norge + Sveriges eneste. I tilegg har jeg besøkt Greensted Church i Essex, England - som er vedrens eldste bestående trekirke - og som har stavkirkekonstruksjon i veggene i skipet! Nå står bare Wang stavkirke i Polen (flyttet fra Vang i Valdres igjen. Den håper jeg fremdeles å få besøkt.

I løpet av vinteren er målet å lage en egen side om stavkirkene......

 

  BORGUND      LOM    URNES   NORE
  UVDAL   FLESBERG HEDALEN HOLTÅLEN
EIDSBORG HØRE

          GOL - BYGDØY

  GOL- KOPI  (på Gol)
HOPPERSTAD REINLI RØLDAL HØYJORD
KAUPANGER LOMEN   ØYE RINGEBU
     TORPO

KVERNES

RØDVEN     VÅGÅ (ikke stavkonstruksjon)
UNDREDAL

ROLLAG

GRIP Foto ; A.Haga Hovdejord

      HEGGE

 

 

En er nødt til å bli interessert i Blues når man bor på Notodden. Bluesfestivalen 4 døgn i august er som et eventyr ; musikk og glade mennesker over alt - hele byen åpner seg for ca. 12.000 tilreisende - hver ledige centimeter er beslaglagt av blues- campere, kjerka serverer bl.a. fiskesuppe nattestid - og ingen har noen gang villet ut med hvor mange liter øl som selges i byen i løpet av 4 døgn ! Selv har jeg vært heldig og fått oppleve det meste av det beste - samt fått besøke Notoddens bluesvennskapsby, Clarksdale i Mississippi. Min favoritt blant bluesmusikere er Hans Theessink
   

 
Det er både fordeler og ulemper ved å være gift med en gourmèt ; det blir veldig mye god mat - og et "bomba" kjøkken, - men det er det verd. Dessuten har mye reising gitt oss smak for - og idèer til -  spennende mat.

Favoritter er for tiden hvitvinsdampede blåskjell, raclette, wok, marokkansk tagine, tandori chicken, kinesisk ribbe - og fars superbiff med syrlig champignonsaus.  En diabetes-2 diagnose har gitt ytterligere utfordringer i matveien. Men det er definitivt ingen motsetning mellom god og sunn mat ! 

Etter hvert har vi også bygget opp en bra vinkjeller. Jeg har faktisk holdt AOF-kurs om vin - et spennende tema som en aldri blir utlært på. Link som kan anbefales ; Aperitif

 
 

Vi elsker å reise ! Det har resultert i 14 turer til Marokko, flere turer til bl.a. Kypros, London, Paris, Roma, Cairo, Singapore, Memphis/USA og masse bilturer i Europa. Siden vi har en sønn som studerer i England har det blitt mange turer dit. Og jo mer vi reiser rundt i England, jo mer oppdager vi spennende steder å besøke.  I tillegg er Normandie også et yndet feriemål for oss.

Brüssel har blitt "min" by - der vi stadig er og hvor jeg føler meg hjemme. Det har blitt fast tradisjon å starte julefeiringen med 4 dager i Brüssel - roe ned (med masse nydelig mat) - og komme hjem lille julaften til en skikkelig norsk jul ! I 2008 slo vi til og droppet hele julefeiringen hjemme - og hadde fantastiske 10 dager i Brüssel.

Men vi har også vært i samtlige norske fylker og byer, de fleste steder i Sverige og Danmark, samt nord-Russland. Vi er også veldig glad i den norske fjellheimen. Og med fars nye leilighet i Vinje blir fjellturene mange - både sommer og vinter.

Tid og penger er vel det som stopper oss fra å reise det meste av tiden - og øverst på ønskelisten står Argentina og cruise på Nilen. All reisingen har bl.a resultert i besøk i et vell av katedraler i England og Frankrike. Så titt på Hans Kr. sin katedralside - der kommer det mye mer etter hvert. (bare han får tid............)

 
 
Med røtter i Skien har jeg alltid vært glad i bunadene fra Telemark.

Etter å ha brodert til meg selv i 1974 ble det 3 damebunader til - før Janicke fikk sin bunad til konfirmasjon. Da vi havnet på Notodden så jeg sjansen til å sy bunad til Hans Kr. - og den herrebunaden er jeg stolt av. Den er også litt av et syn og hører faktisk hjemme her i Heddal.  Og Nina fikk sin bunad til 30 års dagen.

Dersom du vil vite mer om Telemarks-bunadene anbefaler jeg hj.sidene til Almankaas i Bø.

 

Jeg ble mormor 19. februar 1999 og 20.januar 2001 - og nå venter vi på nr. 3 i mars 2010!

Jeg er nok ikke den typen som "tar helt av", men det er klart moro å følge med  Marius og Simen. De bor sammen med mamma og pappa i Bærum - og hvis det ikke er fartskontroll suser mormor inn på 1,5 time.

Gubben påstår at alle bestemødre har knitrende kjole, knute i nakken og dufter av møllkuler. Jeg tror jeg skal bevise at dagens mormorer er kuule - og har langt lettere for å benytte PC'en enn støvsuger'n 

Men denne mormor'n har skaffet seg cabriolet - så her blir det ikke mye møllkule-lukt, nei !

           

FAMILIEN MIN  består av bare supre mennesker; Først og fremst "gubben", Hans Kr. som jurist, rådmann og i tillegg  verdens snilleste ektemann. Han er fanatisk fan av bøker, musikk og reiser, så det blir sjelden kjedelig. (Bortsett fra når han snorker på sofaen......)

Janicke er førskolelærer og samboer med Anders, som er økonom. De er foreldre til Marius og Simen (f.1999 og 2001) De er sporty og spreke alle fire - og også glad i å reise, gjerne til varmere strøk.

Nina er sosialantropolog, forsker og gift med Jens Herman. I tillegg til jobben sin som jurist har han gitt ut CD med selvskrevet musikk og nydelige tekster! Vi regner med at "skive" nr. 2 kommer til å dreie seg om manglende nattesøvn og bleieskift - de venter sitt første barn i mars 2010. OG - de har Frank - i våre øyne verdens søteste hund!

Kjersti er Hans Kr.s eldste datter, jurist og nylig gift med Gaute, som er aksjemegler. Før bodde de noen år i London, men har nå heldigvis flyttet  hjem. De hadde det som må ha vært Norges supreste bryllup!  Nå lurer vi jo på om det snart kan bli noen barnebarn der også, sånn at Hans Kr. kan bli "orn'tlig" bestefar.......

Marit er Hans Kr.s nr. 2. og nesten ferdig sosialantropolog. Hun er superkul og reisegal, som sin far, og har lagt sin elsk på sør-Amerika. De siste feltstudiene ble lagt til Cuba! - og dit skal hun snart tilbake. Noe trekker ..........

"Minstemann" er vår felles Alex, større enn alle sine "storesøstre", og totalt filmgal. Så nå studerer han filmvitenskap på 3. året i Surrey utenfor London. Han stortrives med engelske puber, billig mat og øl! - og fint lite snø. Og med studier i England MÅ man jo bli hekta på fotball.........   Nå lurer han på om han skal bli 1 - 2 år til og ta et par Mastergrader i tillegg til Bacholor til våren. 

Og så må jeg ikke glemme vår alles "sjef", BOBBY! Den kastrerte hannkatten vår er 8 år, kjælegris, bortskjemt og husets absolutte tyrann. Om sommeren trives han godt i hagen + kveldstur på hustaket for å ha full oversikt. Og om vinteren okkuperer han gjerne fars seng eller mors servant til hvilesteder. Han kjefter hvis det er regn og kaldt ute, men maler høyt og lenge når han blir klødd bak øret - eller på magen.

 
     

         

Men jeg kan ikke presentere hjemmesiden min uten å nevne et par av nettvennenene jeg har fått i løpet av de siste årene ! Tidligere ble det mange timer på chatten, mindre nattesøvn og større tlf. regninger.  For å få tilbake litt mer nattesøvn er det nå mest mailing med gode venner i inn- og utland. Vi har truffet "live" flere koselige "mail"- mennesker, som vi nå jevnlig har kontakt med.

Jeg må spesielt nevne Patricia i Argentina og Hertha i Danmark. Begge har vært tofaste i en årrekke. Vi har besøkt Hertha 2 ganger - og min stolthet i hagen - stokkroser! kommer fra Hertha's blomsterfrø.

Og etter  år med masse  mailing, utveksling av fotos og julegaver - er håpet en gang å feire jul hos Patricia i Argentina!  Men undrenes tid er ikke forbi ; i november 2002 var vi bl.a. i Brussel og Paris SAMMEN !

Så lenge en klarer å styre databruken tror jeg dette er et fantasisk medium som gjør verden mindre - og den mellommenneskelige forståelsen større !

Dessverre har vi måttet kutte ut gjesteboka. Tross veldig mange koselige hilsener klarer noen få å ødelegge med å legge igjen "shit".

Det er trist at noen finner glede i å ødelegge for andre !

 

Men jeg setter stor pris på å få tilbakemelding på mail

Hilsen Mette

Retur til index