Månedens forfatter

 

Isaac Bashevish Singer

Isaac Bashevish Singer ble født i Polen i 1904. Han begynte sin karriere som jopurnalist i Washawa i årene mellom krigene.Som en følge av den truende nazi-fremgangen emigrerte han til USA hvor han siden bodde. Han ble en av de få som tok trusselen alvorlig og temaet dukker opp i flere av hans bøker. Singer fikk Nobelpårisen i litteratur i 1978.

 

 

En av de bøkene jeg huser aller best er "Familien Moskat" - en forrykende slektskrønike fra det jødiske Polen, så levende skrevet at man formelig er til stede i handlingen. "Trollmannen fra Lublin" er også en bok verdt å lese. I "Fiender - en kjærlighetshistorie" er handlingen lagt til det jødiske New York - en humoristisk og samtidig alvorlig roman om en manns kjærlighet til tre kvinner. "Sjosja" foregår i gettoen i Washawa rett før utbruddet av annen verdenskrig hvor alle lever under påtrykket av en kommende katastrofe. 

 Singer har også skrevet en selvbiografi "Kjærlighet og eksil" - en bok fylt av poesi, realistiske skildringer og Singers selvironiske humor og varme.

Isaac Bashevish Singer døde i 1991 og fremstår som en av de aller største jødiske forfattere i vår tid.

 

 

 

September 2001

Tilbake til Min bokside

Tilbake til index side