Påskefeiring i Kautokeino

© MSL 2000 - 2010

Påske i Kautokeino (Guovdageaidnu) 

Vil du vite mer - sjekk festivalens hj.sider ; http://www.saami-easterfestival.org

 

Ved påsketider starter reinen sin vandring fra vidda til kysten. Påsken er en viktig høytid for samene, og Kautokeino (Guovdageaidnu er det offisielle samiske navnet) blir derfor et naturlig samlingspunkt for påskefeiring, på vei til kysten. Og når man først er samlet for å feire påske benyttes anledningen til også å feire bryllup og barnedåp. Den lille, røde kirken er fylt til siste benk gjennom hele påskehøytiden. Turister fra inn- og utland står nesten i kø for å fotografere samefolket i festskrud. (Hvert sted har, som norske bunader, sin drakt, men den flotte Kautokeino-kofta med fargerike border på plissè er nok den mest kjente.)
I tillegg foregår det en masse sosiale og kulturelle aktiviteter hele påskeuka. Reinkappkjøringen har blitt kjent verden rundt. (En gang vi var der ble påsken i Kautokeino foreviget av såvel Japansk som Italiensk TV !)

I Hætta, på finsk side, har man marked og bla.a kappkjøring på ski bak trekkrein.

 
Å være i Kautokeino i påskehelgen er et eventyr som ikke kan beskrives - det må oppleves ! Et mer fargerikt skue i verdens flotteste natur skal man lete lenge etter. I tillegg er kappkjøringen en skikkelig spennende konkurranse - så snøføyka står ; For selv om de beste kjørereinene er plukket ut - kan reinen være ganske egenrådig. Det nytter ikke å trene den som en vanlig løpshest. Plutselig kan den bestemme seg for at den aldeles ikke vil løpe i den oppmerkede banen, og da er dramatikken på topp. Det kjøres i flere klasser, også for barn og ungdom. Over alt er stemningen er ubeskrivelig - ikke minst husker vi en eldre kar som satt ved kafèbordet vårt og joiket for seg selv. (Det er en av de mange ganger vi skulle ønske vi kunne forstå mer av det samiske språket !)

 

 
 

RETUR TIL HOVEDSIDE