© MSL 2000 - 2010
Påskemat og påskegodt
 
 
 
 

 
            FLETTET PÅSKEBRØD    

Til påskefrokosten kan det være trivelig med et spesielt og hjemmebakt påskebrød. Vanlig loff  gjøres litt ekstra fint ved å flettes.  Brødbaking tar tid så det er nok lurt å bake dette ferdig på forhånd og legge det i fryser'n. Legg brødet inn i kald ovn, sett termostaten på 100°C. Brødet er ferdig tint, og som nybakt, når termostaten slukker. "Eggeglassene" under bør tines litt på forhånd og settes i ovnen de siste minuttene.

 

150 gr.  smør     1,5 dl. vann      500 gr. hvetemel 50 gr. gjær           1 ts. salt               2 dl. kefir (el. melk)    1 egg

 

Smelt smøret og la det avkjøles litt. Rør ut gjæren i lunkent vann. Tilsett salt, melk og egg. Bland alt dette godt sammen med det smeltede smøret. Bland melet i litt etter litt og kna deigen godt. Sett lunt og la den heve til dobbelt størrelse (minst 40 min.) Ta deigen ut på melstrødd bord, kna den og del den i 3 like store deler. Trill ut 3 pølser (ca. 35 - 40 cm lange). Klem pølsene sammen i den ene enden og lag en tykk flette. Legg flettebrødet på smurt plate og la det etterheve på lunt sted i ca. 45 min. Pensle brødet med sammenpisket egg rett før det settes i ovnen. 

Stekes ved ca. 200 grader i ca. 35 - 45 minutter.

                               EGGEGLASS AV FLETTET BRØDDEIG                                                                  

Skal man virkelig imponere familien kan man også bake små kuvertbrød. Disse flettes og formes slik at egget til påskefrokosten serveres i "eggeglass" av nybakt brød ! 

Bruk samme deigen som til flettebrødet.  Trill ut 3 tynne pølser og flett dem. Deretter legges fletten som en ring. OBS - husk at ringen må være noe større enn et vanlig eggeglass - deigen eser jo ut. Det kan kanskje være lurt å "øve" et par ganger på forhånd, og forskjellig brøddeig kan brukes.                

Dette er virkelig noe som skaper stemning på frokostbordet påskedag !

LETTLAGET OSTE-BRIOCHE

Dette er et fyldig og lett brød som er meget enkelt å lage i en mikser. (I motsetning til klassisk brioche-bakverk). Dette brødet egner seg svært godt servert sammen med en osteanretning, en salat eller en suppe. Oppskriften er til et middels stort brød.

15 gr. gjær
1 dl. skummet melk (lunken)
2 middels store egg
1 ts. salt
¼ ts. pepper (gjerne kajennepepper)
300 gr. hvetemel
50 gr. smør (helst usaltet)
125 g. revet ost
1 egg, vispet sammen med  1 knivsodd salt, til pensling
 
 
 

 

Smuldre gjær i en bolle. Hell i melken og visp sammen med mixer. Pisk inn egg, salt og pepper. Bruk lav hastighet på mixeren og arbeid inn melet med elteklørne. Deigen skal være myk, men ikke klebrig. Elt ved lav hastighet i ca. 5 min. til deigen er glatt og smidig. Tilsett det myke smøret og kna videre 3-4 min. til alt er godt blandet. Dekk deigen og la den heve ved romtemperatur til dobbel størrelse (ca. 1 ½ time). Tilsett 100 gr. av den revne osten og kna ca. 1 min. ved lav hastighet. Ha litt mel på bakebordet, form deigen og legg den i brødform.  Dekk til deigen med et fuktig klede og la den etterheve ved romtemperatur til dobbel størrelse (ca. 1 time). Deigen skal nå til kanten av formen.

Pensle det ferdig hevede brødet forsiktig oppå med det vispede egget. Pass på at det ikke renner egg ned langs innsiden av formen. Strø resten av osten over. Stek brødet ved 200° C i forvarmet ovn i ca. 35. min. Avkjøl på rist.

 

LAMMESTEK

I årtusener har lammet vært knyttet til påsken. Så hva er vel mer passende - og godt - enn en saftig og velsmakende lammestek til påskedagsmiddagen. Nedover i Europa er det like selvfølgelig med hvitløk til lam som det er med salt på potetene hos oss. Fløte - eller hvitløksgratinerte poteter passer særdeles bra til lam. (Det sammen gjelder fløtestuede traktkantareller eller morkler - jfr. Annika Sundelin). Og den som ikke har prøvd mintegèle til lammekjøtt har virkelig gått glipp av en nydelig smaksopplevelse. Friske grønnsaker eller en god salat passer godt til lammekjøtt. Til den litt "eksklusive" lammesteken vil jeg anbefale en Bourgogne -vin, eller en fyldig Bordeaux. Det finnes utallige oppskrifter på lammestek. Her er en skikkelig italiensk oppskrift, for dem som har lyst til å prøve en "ny vri";

 

 
AGNELLO ALLA PUGLIESE (Lammestek med poteter, 4 - 6 pers. Tilberedningstid ca. 2 ¼ time)
 
1 kg. lammestek
1 sitron (saft og skall)
600 gr. små poteter (helst en fast sort)
600 gr. modne tomater
6 ss. olivenolje
3 ss. smør
1 stor bunt persille
4 hvitløksfedd
4 ss. strøkavring
50 gr. nyrevet Parmesan
salt og pepper
 
 
 
Gni lammesteken inn med sitronsaft (ta vare på de halve sitronene). Skrell potetene og skjær dem i ½ cm. tykke skiver. Skåld og flå tomatene. Pensle en stor gryte eller langpanne med 2 ss. olivenolje. Legg potetskivene i taksteinsmønster, dryss over salt og pepper, fordel 2 ss. smør over. Legg tomatene mellom smørklattene. Forvarm stekeovnen til 175 grader. Finhakk persille og hvitløk og bland det med strøkavring og finrevet sitronskall. Rør 2/3 av blandingen sammen med resten av olivenoljen. Bland resten med nyrevet ost og sett det til side. Dryss salt og pepper på lammesteken. Smør rundt hele steken med persillemassen. Legg steken oppå potetene og stek den i ca. 1½ time i forvarmet stekeovn. Når det er ca. 15 min. igjen av steketiden settes varmen opp til 225 grader. Dryss persille/osteblandingen over lam og poteter og fordel resten av smøret over. Gratinèr til det er sprøtt.
 

 

Lammestek er desverre er kostbar affære i Norge. Dersom man ikke trenger en hel stek, kan lammekoteletter være et godt alternativ.

 
HVITLØKSMARINERTE LAMMEKOTELETTER
 

4 store eller 8 små lammekoteletter (beregnet til 4 personer. Tilberedingstid ca. 1 time)

 
SAUS
1 ss. olje
1 løk i skiver
1boks tomater
½ grønn paprika
1 ts. provenceurter
1 ts. sitronsaft
50 gr.sjampinjong
1 ss. hakket persille
salt og pepper
MARINADE
2 ts. olje
1 ss. soyasaus
2 hvitløksbåter
salt og pepper
 
 
 
 
 

Finhakk hvitløken. Bland ingrediensene til marinaden og la kotelettene ligge i den i 2-3 timer. Ta dem opp og la dem renne av. Grill (stek) kotelettene ved middels varme i 10-12 min. på hver side. I mellomtiden lages sausen ; Varm oljen i en gryte og sautèr løken i 5 min. Tilsett tomater med kraft, strimlet paprika, urter, sitronsaft og smak til med salt og pepper. Kok opp, legg over lokk og la det småputre i ca. 20 min. Tilsett hakket sopp og la det putre 5 min. til. Anrett lammekotelettene på et varmt serveringsfat og hell sausen over.

 

 

 
Dersom en vil gjøre påskemiddagen enkel er grillspyd et godt alternativ. Smaken er forskjellig, og ved å skjære alt opp i passende biter på forhånd og legge det i forskjellige skåler, kan man la den enkelte lage sine egne spyd. Ha en skål med olje, smakt til med salt og pepper, til pensling av spydene - og sett forskjellige urter og krydder på bordet.
 
 
EKSEMPLER PÅ INGREDIENSER TIL GRILLSPYD

Lammekjøtt, biffkjøtt, svinekjøtt og pølsebiter til de minste. Paprika, sjampinjong, løk, squash, ananas. Rømmesaus eller tacosaus er godt som "dip" ved siden av. Servèr gjerne ris eller baguetter til. Hvis poteter er et "must" passer det bra med bakt potet eller råstekte potetskiver .

 

 
KAKER / DESSERT
 
OREILLETTES (Franske friterte festkaker - 20 - 30 stk.)

Dette er en tradisjonell oppskrift på festkaker som bakes over hele Frankrike til karnevalstiden. Kakene er de samme, men har forskjellig navn i de forskjellige povinsene.

300 gr. hvetemel Sikt melet på bakebordet og lag en fordypning i midten. Tilsett egg, smør, revet skall av appelsin og sitron, appelsinjuice og salt. Bland godt sammen, i raske bevegelser med fingertuppene, til en kornet masse. Begynn fra midten og jobb utover. Dytt så alt innover med håndflaten. Fortsett til deigen er myk og ikke klistrer seg til fingrene. Form deigen til en ball og pakk den i plast. La den ligge minst 4 timer i kjøleskapet. Kjevl ut deigen så tynt som mulig. Skjær ut rektangler på 8 x 4 cm. med en bakkelsspore eller en skarp kniv. Varm frityroljen til ca. 190 grader. Slipp deigbitene forsiktig i oljen, noen få av gangen. La dem koke seg oppblåste og gyldne. La dem renne av på husholdningspapir. Når alle kakene er ferdige legges de på et stort kakefat, og hver kake overdrysses med melis. Kakene er best den dagen de er laget.
3 egg
30 gr. mykt smør
1 appelsin
1 sitron
1 ts. appelsinjuice
1 ts. salt
2 ltr. frityrolje
melis
 

 
VARIANTER AV RULLEKAKE

Rullekake er lettvint å bake og populær til kaffekosen. Men den kan også brukes som en rask og god påskedessert. Skjær ca. 3 cm. tykke skiver. Legg på litt frukt eller syltetøy og dekk topp og sider med krem. Sidene kan så pyntes med hakkede nøtter, mandler eller reven sjokolade. Skal det være riktig flott kan man "kante" kakene med tynt kjevlet marsipan. Det er bare fantasien som setter grenser for pynten på toppen ; en dekorativ fruktbit, litt revet sjokolade, en halv fersken - eller kanskje en liten, gul påskekylling ?

 
 
APPELSINBLØTKAKE

Ikke alle kan sette til livs sukker og fett som de vil. I Kakeboka til Norges Diabetesforbund fant jeg denne oppskriften, som egner seg ypperlig som påske-bløtkake. Den inneholder litt mindre sukker og fett og passer derfor for alle - og den smaker nydelig !

Sukkerbrød

Skill eggene. Visp eggehvitene stive. Visp inn sukkeret, èn skje om gangen - til marengs. Rør eggeplommene forsiktig inn. (Når du visper eggedosis på denne måten får den godt volum selv om det er lite sukker i). Bland mel og bakepulver og vend det inn. Bruk slikkepott og ikke rør mer enn at melet er blandet i eggedosisen. Rører du for mye hever ikke kaken seg. Fyll røren i godt smurt form og stek kaken på nederste ribbe, ved 170 grader i ca. 40 min.

 

3 egg

3 ss. sukker

1 dl. hvetemel

½ ts. bakepulver

Appelsinkrem Skrubb appelsiner og sitron godt i varmt vann før skallet rives. Bland skall, saft, søtstoff og eggeplommer.Klipp opp gelatinplatene og bland dem inn. Varm kremen under omrøring til gelatinen smelter. Rør i kremen av og til mens den avkjøles.

Visp sammen ingrediensene til glasuren. Klipp opp gelatinplatene og tilsett dem. Varm glasuren til kokepunktet under omrøring. Avkjøl den litt.

Revet skal og saft av 2 appelsiner (ca. 2 dl)
Revet skall og saft av 1 sitron (ca. ½ dl)
2 ts. flytende søtstoff
2 eggeplommer
3 plater gelatin
 
Sjokoladeglasur
2 ss. kakao
1 ts. flytende søtstoff
1 ½ dl. vann
2 plater gelatin
 
Del kaken i to og legg appelsinkrem mellom lagene. Hell glasuren over kaken og sett den kaldt til glasuren er stivnet. Pynt gjerne med litt revet appelsinskall og blad av minte eller sitronmelisse. Som påskekake kan den også pyntes med for eks. små gule påskekyllinger.
 

 
EGGEDOSIS

For mange er eggedosis knyttet til 17-mai. Men hva passer vel bedre til påskefeiringen ?

Skal den "piffes" litt ekstra opp kan det tilsettes litt konjakk eller rom.

Til 4 porsjoner beregnes ; 2 eggehviter, 6 ss. sukker, 6 eggeplommer

Visp eggehvitene stive. Tilsett 2 ss. sukker om gangen og visp godt mellom hver gang. Ha eggeplommene i og visp alt godt sammen. Skal serveres med en gang.

 
 
ISKREMSODA

Is er kanskje ikke det som frister i påskefjellet, men på en solvarm terrasse i byen kan det være en deilig forfriskning full av vårfornemmelse. Iskremsoda kan lages med all slags fruktsaft og is, men som påskedrikk kan det passe med følgende (til ett glass) ;

Sil presset saft av ½ appelsin i et høyt glass. Ha i 2 ss. vanilje-is. Fyll glasset langsomt med soda eller farris. Legg 1 ss. krem på toppen og dryss gjerne litt revet sjokolade over. Et par lange, grønne sugerør vil pynte opp påskedrikken.

 
 
MAROKKANSK APPELSINDESSERT

Nomadene i Sahara har, av naturlige årsaker, ikke så mange kjøkkenredskaper tilgjengelig. Dette er to varianter som er meget enkle å lage. Det er kanskje en uvant smak for oss, MEN PRØV - det er både forfriskende og veldig godt !

1. Skrell appelsiner (beregn en pr. person). Skjær appelsinene i skiver på tvers av "båtene" og legg dem som takstein på et glassfat. Dryss over litt sukker - OG KANEL ! Du kan gjerne servere dette sammen med krem eller vaniljeis, men det smaker godt ellers også.

2. Den enkleste, men faktisk svært gode varianten er slik for èn person ; Hell ca. 1½ dl. kald, nypresset appesinsaft i en suppe- eller dessertbolle. Dryss lett over med kanel - og server !

RETUR TIL HOVEDSIDE