© MSL 2000 - 2010
Påskeegg og påskepynt
 
 
 
 
Det er koselig å lage stemning ved å pynte opp til påske - enten det er hjemme eller på hytta. Å skape tradisjoner ved å hente frem den samme pynten år etter år er verdifullt. I vår hektiske tid er det fort gjort å kjøpe ferdig påskepynt. Men det samme gjelder for påske som for jul - såvel barn som voksne setter pris på å samles i forberedelsene til høytiden. Det å ta seg tid til å skape noe sammen er kanskje enda viktigere nå enn før.

Både ukeblader og bibliotek presenterer mengder av forslag til påskedekorering i tiden før påske. De forslagene som er presentert her er av det enkle slaget - som hele familien kan samles om. De viktigste påskefargene er selvfølgelig gult og grønt. Og min oppfordring er ganske enkel - ta en titt i nærmeste hobbybutikk - samle hele familien rundt kjøkkenbordet - og bruk fantasien !

Et godt tips fra min "førskolelærer-datter" ; skaff deg en limpistol  - det er praktisk både for store og små !

LYKKE TIL - OG GOD PÅSKE !

 

   
OM Å TØMME EGGESKALL

Egg er et at de viktigste materialene for å lage påskepynt. I god tid før påske kan man ta vare på eggeskallene når vi bruker egg i kaker og mat. Det kreves litt trening for å bli god til å tømme egg uten å knuse dem - men fortvil ikke - etter noen gangers øvelse går det ganske lett.

1. Hold egget støtt i hånden og stikk et lite hull i den butte enden.
2. Snu egget og stikk et større hull i den spisse enden av egget. Bruk en tykk stoppenål og rør litt rundt inne i egget med nålen.
3. Hold egget over en skål med det største hullet ned. Legg munnen over det minste hullet og blås innholdet forsiktig ut. 
4. For at ikke egget skal begynne å lukte må det skylles av både ut- og innvendig. Når egget er godt skylt tørkes det forsiktig.
   
 I hobbyforretninger selges det små, billige eggpumper som gjør det lettere å få innholdet ut. Man lager da kun ett hull i egget, stikker spissen av pumpen inn og presser luft inn i egget. Luften vil fortrenge innholdet, som renner ut i bollen under.
 

MALING PÅ TOMME EGG

I øst Europa er de eksperter på dekorering av egg. Farger og mønstre er nesten ubeskrivelig vakre - rene kunstverk. Målet må være å lage våre egne, spesielle påske-egg som kan glede familien år etter år. La ungene utfolde seg fritt. En grunnregel når vi dekorerer påske-egg er nok å starte med enkle mønstre. Det er ikke så enkelt å male rundt et egg uten å komme borti det som allerede er malt. Stikk egget inn på en tynn pinne - for eks. strikkepinne, så blir det enklere å male rundt. En kan godt bruke vannfarger, men hobbyfarger vil nok holde bedre i lengden. Hvis eggene skal henge utendørs bør en bruke oljefarger. Start med å dekke egget med en grunnfarge og la det tørke godt før en starter dekoreringen. Så er det bare å slippe fantasien løs. Finn tips til mønstre i bøker og blader.

 

Dersom du ikke vil male på eggene er det et fint alternativ å lime på små sølv- eller gullstjerner, små klistremerker, paljetter el. lign. Små blomster fra en lys- mansjett kan også limes på sammen med et tynt silkebånd som egget kan henge i.

Du kan også kjøpe plastegg som både kan males og dekoreres.

 

 

Dekorerte egg kan legges i en liten skål, kurv el. lign. Men de kan også henges opp. Da trenger man en liten bit av en fyrstikk, tannstikker el. lign. I tillegg trengs litt tynn gull- eller sølvtråd, hyssing eller smalt silkebånd. Fest hyssingen (båndet) til den lille trebiten og stikk det gjennom det største hullet i egget. Trekk forsiktig til slik at trebiten fester seg på tvers inne i egget. Eggene kan henges på bjerkekvister, eller man kan finne en litt større gren med mange kvister å henge eggene på. Kvisten kan sprayes eller males. Det er også pent å henge flere egg ned fra en gardinstang. Da er det fint om trådene er av forskjellig lenge - eller er silkebånd i forskjellige farger.

Ta vare på noen vanlige eggekartonger, så har du noe å lagre de ferdige eggene i fra den ene påsken til den neste.

 

FOR DE ALLER MINSTE

Man skal være lett på hånden for ikke å knuse et tomt eggeskall. Et godt alternativ hvis minstemann skal dekorere egg kan være sånn :

Ta 2-3 malingfarger klattvis i bunnen av en skoeske el. lign. Malingen må ikke være for tykk. Legg ett eggeskall opp i esken og la minstemann få vippe esken litt frem og tilbake i flere retninger. De forskjellige fargene vil feste seg til egget og gi en flott dekor.  Når malingen er tørr kan egget lakkeres med hobbylakk.

På sydligere breddegrader er det vanlig å male på hardkokte egg, som så spises i påsken. Dette kan også være et alternativ, hvis tomme eggeskall er for skjørt materiale for de små.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

KYLLING MED KARSE-HÅR

Dersom du knekker egg og kantene blir ganske jevne rundt kan du også bruke slike halve eggeskall. Vask eggeskallet godt ut- og innvendig. Lim det fast til en liten ring av papp, piperenser el. lign. En blank, liten skrukork kan også gjøre nytten hvis du klarer å få limt den fast. Tegn øyne og kylling-nebb ved vannfast tusj eller vannfast maling. Nebbet kan også lages av rød filt. Legg fuktet bomull ned i eggeskallet, nesten opp til kanten og dryss karsefrø oppå. Dette er er fin liten påskepynt når karsen begynner å spire etter noen få dager. De fleste barn syns det er svært moro å så karse - resultatet kommer fort nok til å holde på interessen.

 

 

 
PERLE - KYLLINGER

Kvister i en stor vase blir ekstra dekorativt med små kyllinger som pynt. Kyllingene kan klippes ut av stiv, gul kartong. Øyne, nebb og kam kan tegnes med sort og rød tusj.

En kan bruke mange forskjellige materialer til små kyllinger. Her er kyllingene "perlet" - en fin aktivitet for de minste. Våre "perlekyllinger" gir påskestemning år etter år.

KYLLINGER AV EGG-KARTONG          

Bruk den underste delen av eggekartongen og snu den opp-ned. Du kan male den gul, eller la den være hvit.. Dekk kanten utvendig med for eks. grønt glanspapir el. lign. Klipp det i strimler så minner det om gress. Tegn øyne på hodene. Bruk litt rød kartong eller filt til å lage nebb. Lim en gul fjær bak på hver kylling.

 

PAPIRKLIPP TIL VINDUET

Bruk gjerne tynn, gul kartong. Finn et passende mønster som du først tegner av på matpapir og klipper ut.   Legg det ferdige mønsteret på kartongen og tegn av med blyant. Når du skal klippe ut mønsteret i kartongen er det beste å bruke en skarp tapetkniv el. lign. Men det går fint med en liten, spiss og skarp saks også. Fest en tynn gul eller grønn silkesløyfe i toppen av utklippet. La den ene enden av silkebåndet være så lang at du kan henge papirklippet opp i den.

Det er også fint å la et par mindre papirklipp henge under den store. (Bruk gjerne lys sytråd)

 

  (Du kan kopiere denne og forstørre den) 

 
DEKKEBRIKKER TIL PÅSKEBORDET

For den netthendte kan det være en idè å lage egne dekkebrikker til påskebordet. Bruk et litt tykt, fast stoff. Brikken bør være ensfarget - gjerne gul eller grønn. Brikken bør måle ca. 30 x 40 cm. Bruk grønt - alt. gult kantebånd. Klipp ut påske-egg av restestoffer. (småmønstrete stoff blir finest). Sy på påske-eggene i det ene hjørnet av brikken, litt hulter til bulter - og gjerne noen litt i hverandre. Ekstra fint blir det hvis du bruker litt tykt brodergarn i kantfargen og broderer på de enkelte familiemedlemmes navn. Da har alle sin helt personlige påskebrikke.

 

 
 

PÅSKEKRANS

I Norge henger vi gjerne en krans på døren til jul - men ikke til påske. Dette er imidlertid helt vanlig nedover i Europa. Både halmkranser og grønne kranser kan kjøpes i blomsterforretninger. Mye kan brukes til å lage en nydelig påskekrans ; litt blomstertråd, gult silkebånd, et par kyllinger, noen vintergrønne kvister til halmkransen / halmstrå til den vintergrønne, et par kvister med gåsunger eller forsythia. Kanskje vil påskekransen med tid og stunder også bli en tradisjon i Norge ?

                                                              

 

 

 

 
NATURFARGING AV PÅSKE - EGG

Lenger sør i Europa er det svært vanlig å servere fargede, hardkokte egg i påsken. I flere land blir slike egg gjemt - (både ute og inne) av påskeharen, og ungene har stor moro av å finne eggene. Mange steder kan man få kjøpt ferdig fargede hardkokte, egg i matforretningene. I Tyskland er det tradisjon å spise grønnfargede egg på skjærtorsdag.

Å farge egg til påske er en mange århundre gammel tradisjon og det blir da brukt naturlig farging. Du kan også farge tomme egg etter samme metode. Først må vann og emne for fargestoffet koke opp. Så bør eggene koke i minst 10 minutter. Jo lenger tid eggene kokes, jo sterkere blir fargen. Eggene kan også kokes flere ganger for å få nye fargenyanser. Hvis deler av eggene børstes mellom kokingene kan en få et nydelig fargespekter.

Tips til farger ;

Løkskall = lys brun Rødbeter = rødlilla Gurkemeie = kraftig gul
kaffe = mørk brun Spinat = grønn Blåbær = blålilla
     
Tomme egg kan også farges ved å ha konditorfarge, farget silkepapir eller kreppapir i vannet. Dersom du ønsker mønster på egget kan du surre litt hyssing stramt (pass på så ikke egget knuses) rundt egget. Da blir det fine, lyse striper der hyssingen har vært.

 

FANTASTISKE PÅSKEEGG !

Av min elskede har jeg fått noen utrolig vakre håndmalte egg  ; 2 fra Polen og 5 fra Tsjekkia. Øst Europas påskeegg-mønstre har symbolsk betydning. Hvert distrikt har "sine" spesielle mønstre.

De russiske Faubèrge-eggene er verdensberømt. Men også Østen  har årtusen gamle tradisjoner i å male på egg. Variasjonene verden over er uendelige.

   
Mine egne data-påskeegg ;

 

 

 

 

 

Jeg har "adoptert" egg på Internett også ! Besøk gjerne denne linken - det er fantastiske sider !

         RETUR TIL HOVEDSIDEN